Proiectul Nabucco: Autorităţile naţionale de reglementare confirmă prelungirea derogărilor

Autorităţile naţionale de reglementare din Austria, Ungaria, România şi Bulgaria au confirmat, printr-un proiect de decizie, prelungirea actualei derogări acordate Nabucco de la prevederile legislaţiei europene, privind alocarea a 50% din capacitatea de transport către terţe părţi, au anunţat, marţi, reprezentanţi ai consorţiului, într-un comunicat remis AGERPRES.
Economica.net - mar, 14 mai 2013, 10:17
Proiectul Nabucco: Autorităţile naţionale de reglementare confirmă prelungirea derogărilor

Prelungirea este în conformitate cu estimările privind calendarul de livrări al gazelor din zăcământul Shah Deniz, scrie Agerpres.

Cele patru autorităţi naţionale de reglementare au confirmat, de asemenea, prin această decizie sprijinul pentru cadrul legal şi de reglementare al Nabucco, format din Acordul Interguvernamental Nabucco, Acordurile de Sprijin al Deciziei şi Derogările.

Derogarea de la prevederile actualei legislaţii europene, în conformitate cu care trebuie acordat acces 100% la reţea pentru companiile care nu sunt direct implicate în proiect, poate fi acordată numai în cazul unor proiecte transfrontaliere majore.

Proiectul Nabucco reprezintă cea mai scurtă rută de acces a gazelor naturale de la exploatările din Azerbaidjan către Europa de Sud Est, care facilitează acces direct întregii pieţe din regiunea Balcanilor, cât şi consumatorilor din Italia şi Grecia.

Conducta Nabuco va face conexiunea cu Trans Anatolian Pipline (TANAP), la graniţa turco-bulgară, tranzitând Bulgaria, România şi Ungaria, până la terminalul central-european de redistribuire (HUB) de la Baumbarten, Austria. Via Baumgarten, gazele furnizate prin Nabucco pot alimenta peste 500 de milioane de clienţi din Europa.

Proiectul Nabucco are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale Uniunii Europene, prin construirea unui gazoduct care va porni de la Marea Caspică şi va ocoli Rusia. Conducta va avea o lungime de 3.300 de kilometri.

Costul estimat iniţial al lucrărilor era de aproximativ 4,5 miliarde euro, dar din cauza creşterii preţului la petrol şi la oţel, costurile s-au apropiat de 8 miliarde de euro.

Proiectul va fi finanţat, în proporţie de o treime, de acţionari (şi de bănci – două treimi).

Proiectul prevede tranzitarea României, pe o porţiune de 460 de kilometri.

Acţionarii Nabuco sunt OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: I-am cerut secretarului general al NATO să sprijine suplimentarea şi întărirea prezenţei aliate în România
Ciolacu: I-am cerut secretarului general al NATO să sprijine suplimentarea şi întărirea prezenţei aliate în România
Premierul Marcel Ciolacu a informat, luni, că i-a solicitat secretarului general al NATO, Mark Rutte, să sprijine suplimentarea şi întărirea prezenţei militare aliate în România, ca un demers......
Suedia și Finlanda își sfătuiesc cetățenii să se pregătească pentru un posibil război
Suedia și Finlanda își sfătuiesc cetățenii să se pregătească pentru un posibil război
Suedia a început luni să le trimită locuitorilor săi aproximativ cinci milioane de broşuri, îndemnându-i să se pregătească ...
Ministerul Finanţelor a respins toate ofertele băncilor pentru emisiunea de obligaţiuni de stat pe 30 de luni, prin care voia să împrumute 700 mil.lei
Ministerul Finanţelor a respins toate ofertele băncilor pentru emisiunea de obligaţiuni de stat pe 30 de luni, prin care ...
Ministerul Finanţelor (MF) a respins, luni, toate ofertele băncilor primite în cadrul licitaţiei pentru o emisiune de ...
Ciucă – Întâlnire la Viena cu cancelarul Nehammer. Aderarea României la Schengen – principalul subiect de discuţie
Ciucă – Întâlnire la Viena cu cancelarul Nehammer. Aderarea României la Schengen – principalul subiect de ...
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, preşedinte al Senatului, s-a întâlnit, luni, la Viena, cu cancelarul austriac, Karl Nehammer, ...