Compania, care a înregistrat o cifră de afaceri de 32 de milioane de euro în 2020, în creștere cu 23% față de anul anterior, activează pe zona de soluţii inovatoare pentru infrastructuri programabile, servicii de aplicaţie în medii de lucru cloud-native, protecţia interfeţelor API şi a serviciilor de interconectare şi de interoperabilitate, colaborare online securizată în regim de mobilitate, protecţia informaţiei şi a identităţii digitale.
1. În general, criza adusă de pandemie a favorizat companiile de tehnologie, spre deosebire de cele din transport sau HoReCa, de ex. Vă aflați în situația aceasta, adică au crescut proiectele ca urmare a investițiilor clienților? Dacă da, detaliați, vă rog, în ce sens, ce fel de proiecte caută acum companiile, dacă sunt schimbări față de perioada pre pandemică.
Noi activăm într-un domeniu care a stat sub zodia oportunității în ultimul an, datorită nevoii imediate de accelerare a proceselor de digitalizare ale companiilor și instituțiilor. Am primit aprobări de bugete mai rapid pentru a demara proiectele, organizațiile înțelegând că este absolut necesar să își transfere activitatea în mediul digital sau să-și eficientizeze procesele, inclusiv în proiectele de anvergură.
Atât în pandemie, cât și post pandemie, securitatea cibernetică, o zonă în care METAMINDS deține înalte
competențe, a devenit o nevoie stringentă în cadrul organizațiilor.
2. Pandemia a forțat multe companii să se reinventeze pentru a se adapta la noile condiții. C cum a fost pentru Metaminds, cum ați identificat soluția „câștigătoare”? Care este cea mai importantă lecție desprinsă din pandemie?
Am văzut, încă o dată, că poți avea o evoluție bună în condiții incerte doar alături de o echipă de super performeri, iar perioada pandemiei a readus în prim plan resursa-cheie – oamenii noștri – care și-au confirmat valoarea și dedicarea. Am învățat că trebuie să acționăm pe scenarii multiple, să fim agili, să ne adaptăm rapid noilor condiții de piață și să fructificăm potențialul uriaș care a venit odată cu schimbarea.
3. Ce proiecte importante ați realizat anul trecut și cu ce proiecte vă mândriți în acest an? Ce strategie abordați pentru acest an (dezvoltare/consolidare) și de ce? Urmăriți extinderea pe alte piețe, listare la Bursă?
După 5 ani de creștere continuă, prioritatea pentru noi acum este consolidarea, atât a relației cu clienții actuali,
cât și a ceea ce am reușit să realizăm până în acest punct. Ne vom îndrepta eforturile către o structură viitoare
sănătoasă, iar direcțiile asupra cărora ne concentrăm sunt echipa și zona de cercetare-dezvoltare.
Considerăm că aceasta din urmă va continua să fie un factor diferențiator în domeniul în care activăm. În ceea ce privește proiectele desfășurate în 2020, reamintim parteneriatul cu Blackberry, care a avut drept scop crearea infrastructurii digitale de securitate și operare pentru programul „Platforma Națională Integrată – Wireless Campus”. La finalul proiectului, peste 1,5 milioane de elevi și profesori vor avea acces la rețele de date deschise interconectate, inclusiv la internet, prin intermediul unei platforme naționale integrate de tip campus.
4. După ce Financial Times a inclus Metaminds în topul companiilor cu cea mai rapidă creştere din Europa, ati observat schimbari semnificative in business?
Într-adevăr, nominalizarea de către Financial Times în acest top al performanței reprezintă pentru noi o confirmare importantă a ceea ce am reușit să construim până acum. Însă, la fel de importante pentru noi sunt și recunoașterile primite de la partenerii noștri.
5. Câți angajați aveți în prezent, dacă faceți angajări – pe ce poziții și cum îi atrageți?
În momentul de față, echipa noastră este formată din 40 de specialiști cu un înalt nivel de certificare și competențe profesionale greu de egalat; prin urmare, putem spune că deținem un know-how vital în implementarea de proiecte complexe, cu tehnologii IT avansate și elemente de securitate cibernetică integrate. În viitorul apropiat, ne-am propus să creștem acest număr la 50 de experți.
6. Aveți clienți din retail, fintech, agricultură, apărare, telco. Care dintre aceste domenii este mai bine reprezentat când vine vorba de digitalizarea afacerii și de ce?
Suntem în punctul în care toate domeniile se transformă prin tehnologie. Înțelegem cu toții că tehnologia a devenit indispensabilă pentru buna funcționare a business-urilor și că este vitală pentru viitorul lor, susținând
profitabilitatea. Sunt domenii care, având o abordare clasică în prezent, ar putea să cunoască o evoluție spectaculoasă prin digitalizare, agricultura fiind un exemplu în acest sens.
Sunt și domenii foarte dinamice în care jucătorii au înțeles de multă vreme că numai prin investiții în tehnologie, atât în intern, pentru eficientizarea operațiunilor și proceselor de business, cât și extern, pentru îmbunătățirea experienței de consum, pot evolua, iar acest lucru a fost vizibil la companiile solide din domeniul financiar, din telecom, din retail.
7. Ce tendințe observați în industria IT locală, cum credeți că va evolua piața în următoarea perioadă?
Odată cu pandemia, procesele de digitalizare au fost net accelerate. În multe domenii, au apărut multiple platforme atât pentru abordarea angajaților, cât și a consumatorilor. Aceasta a adus, după sine, nevoi noi în mediul de business, deoarece multitudinea de platforme necesită un mod de integrare diferit. Implementarea este un obstacol major – e greu să lipești diferite platforme într-o singură experiență de consum pentru utilizatori și angajați, e o provocare să construiești arhitecturi complexe în jurul unui proces de business în schimbare și în jurul multiplelor nevoi.
Dacă ar fi să rezum, tendințele pe care le observăm în acest moment sunt:
– Integrarea tehnologiilor noi cu sistemele deja existente are cel mai mare grad de dificultate;
– Apare nevoia de a construi arhitecturi complexe care să gestioneze eficient și sigur sisteme tehnologice și volume foarte mari de date. Este nevoie de o integrare de tip nou care să permită comunicare continuă și scalare, fără probleme;
– Risc crescut în jurul securității și protecției datelor. Probabil că este cea mai stringentă problemă în industrie.