Bilanț la drumuri după primele șapte luni: Cele mai mari plăți au fost pentru „Autostrada Ford”, Podul Brăila și A0 București Sud

Compania de Drumuri a efectuat în primele șapte luni plăți de circa 1,49 miliarde de lei pentru marile proiecte de infrastructură rutieră. Cele mai mari plăți au fost pentru lucrări la Drumul Expres Craiova – Pitești (UMB), Podul Brăila (Astaldi) și A0 București Sud (Alarko). Pe de altă, în cazul celui mai bine finanțat proiect, Autostrada Transilvania, s-au cheltuit mai puțin de 20% din banii alocați în 2021.
Anemona Andone - mie, 11 aug. 2021, 22:30
Bilanț la drumuri după primele șapte luni: Cele mai mari plăți au fost pentru

Constructorii de autostrăzi au emis de la începutul anului și până pe 6 august facturi de circa 2,36 miliarde de lei, conform datelor extrase de ECONOMICA.NET din Registrul Operațiunilor Generatoare de Obligații de Plată (ROGOP).

Constructorul român Dorinel Umbrărescu a emis pentru lucrările pe tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova – Pitești (DX12) facturi de peste 507 milioane de lei, din care Compania de Drumuri a achitat până la momentul redactării articolului circa 451 milioane de lei. Pentru proiectul “Autostrăzii Ford”, Guvernul alocase anul acesta peste 763 de milioane de lei. Având în vedere valoarea facturilor emise deja de grupul UMB, este posibil să fie necesară suplimentarea fondurilor pentru DX12.

În topul celor mai mari plăți urmează italienii de la Astaldi care au încasat până pe 6 august circa 355 milioane de lei pentru lucrări la Podul de la Brăila. Asta după ce au emis facturi de 488 milioane de lei în total. Pentru Golden Gate-ul peste Dunăre era propus în 2021 un buget de aproape 420 milioane de lei. În acest caz, este clar că trebuie suplimentată suma alocată. Italienii de la Astaldi au mai încasat în perioada analizată circa 41 milioane de lei pentru secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești din Autostrada Sibiu – Pitești (A1) și încă 4,62 milioane de lei pentru lotul Iernut – Chețani din A3, deschis deja traficului.

plati autostrazi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O factură de 285 de milioane de lei a fost emisă de către italienii de la WeBuild, în urma unui acord amiabil încheiat cu conducerea Companiei de Drumuri în cazul lotului 2 din Autostrada Lugoj – Deva (A1). Și austriecii de la Porr au emis o factură de aproape 208 milioane de lei, reprezentând sumă decisă prin sentință arbitrală în cazul lotului 4 din Autostrada Sebeș – Turda(A10). Sumele câștigate de acești constructori în litigiile contra statului român nu apar în ROGOP ca fiind achitate.

Revenind la clasamentul plăților pentru lucrări efectuate anul acesta, pe poziția a treia se situează constructorul din Turcia Alsim Alarko, prezent pe loturile 1 și 2 din Autostrada de Centură București Sud. În contul lucrărilor pe aceste loturi din A0 Sud au fost emise facturi de aproape 290 milioane de lei, din care Compania de Drumuri a achitat 227 milioane de lei.

În clasament urmează austriecii de la Porr, care au încasat 80 de milioane de lei din facturi de peste 96 milioane de lei emise pentru lucrările la secțiunea 1 din Autostrada Sibiu – Pitești (A1).Pentru cel mai important proiect rutier al României, Guvernul alocase anul acesta 477 milioane de lei. Rămâne de văzut dacă firmele care lucrează pe loturile de la capete vor reuși să cheltuie întreaga sumă.

Mai departe, grecii de la Aktor au emis pentru lotul 2 din Autostrada Sebeș – Turda (A10) facturi de 106 milioane de lei, din care au încasat 74 milioane de lei. Același constructor a mai emis o factură de peste 7 milioane de lei pentru lotul 3 din A0 Sud, care a fost de asemenea achitată. Totodată, firma elenă a mai încasat peste 2 milioane de lei în contul unor lucrări la ciotul de la intrarea în Capitală a Autostrăzii București – Brașov (A3), aflat deja în trafic.

Nou-intrați pe piața din România, turcii de la Nurol au încasat deja 72 de milioane de lei, sumă aferentă contractului pentru lotul Nușfalău – Suplacu de Barcău din Autostrada Transilvania (A3). De altfel, aceasta este ce mai mai mare plată efectuată de către Compania de Drumuri pentru A3 în 2021.

Austriecii de la Strabag au încasat la rândul lor facturi de aproape 70 de milioane de lei pentru lotul Tg Mureș – Ungheni din Autostrada Transilvania (A3).

Pe de altă parte, deși muncitorii săi au fost observați pe șantier, grupul UMB nu apare în ROGOP cu facturi pentru lucrări la Autostrada Transilvania. Absența facturilor, și implicit a plăților, este cu atât mai surprinzătoare cu cât ministrul Transporturilor Cătălin Drulă lăuda încă din luna iunie mobilizarea pe șantier a constructorului român. Tot atunci, Drulă afirma despre loturile de 42 de km ale UMB din A3 că reprezintă cel mai avansat proiect de autostradă propus spre finanțare prin PNRR.

În total, plățile efectuate în 2021 de către Compania de Drumuri pentru Autostrada Transilvania însumează mai puțin de 150 de milioane de lei, adică sub 20% din suma alocată pe întreg anul.

Amintim că Autostrada Transilvania (Brașov – Tg Mureș – Cluj – Oradea) beneficiază de cea mai mare alocare din rândul proiectelor rutiere în 2021. Astfel, suma pentru această șosea de mare viteză a depășit de două ori nivelul cheltuit în 2020. Mai exact, Ministerul Transporturilor a propus pentru 2021 o alocare de 894,52 milioane de lei pentru Autostrada Transilvania.

Rămâne de văzut dacă în a doua parte a anului vor veni facturi mai mari către Compania de Drumuri, astfel încât să fie cheltuit tot bugetul alocat Autostrăzii Transilvania.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după ce forţele ruse au organizat mai multe valuri de......
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial ...
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au înregistrat în primele nouă luni din 2024 un flux pozitiv net de ...