Alro, cel mai mare consumator de energie al țării, este afectat profund de situația din piața de electricitate – scumpiri și rezilieri de contracte – și accelerează proiectele centralelor proprii

Producătorul de aluminiu Alro Slatina, care este și cel mai mare consumator de energie electrică din România a fost afectat în primul semestru de situația delicată de pe piața energiei, caracterizată de prețuri mari, insolvențe și denunțări de contracte. Compania va accelera proiectele de dezvoltare a propriilor proiecte de generare de energie electrică, centrale pe gaz și fotovoltaice.
Mihai Nicuţ - mie, 11 aug. 2021, 10:16
Alro, cel mai mare consumator de energie al țării, este afectat profund de situația din piața de electricitate - scumpiri și rezilieri de contracte - și accelerează proiectele centralelor proprii

“Performanța bună a pieței de aluminiu la nivel internațional a fost partial afectată de anomaliile prețurilor energiei la nivel local, ALRO confruntându-se cu un context dificil, deoarece piața energiei electrice este afectată de presiunea puternica privind decarbonizarea energiei în Romania si în Europa. Piața energiei a fost dominate de o creștere accelerată a prețurilor de furnizare a energiei electrice, care are legatură în principal cu creșterea preturilor certificatelor de emisii. În aceste conditii, unii furnizori de energie electrică ai Grupului au solicitat modificarea prețurilor pentru cantitățile de energie electrică contractate în avans de Grup, reduceri ale cantităților și termene de plata mai stricte și, în unele cazuri, au preferat să rezilieze contractele.

Grupul a luat toate masurile posibile pentru a reduce efectul acestor evenimente. Astfel, in perioada analizata, ne-am intensificat demersurile pentru dezvoltarea propriilor surse de producție a energiei printr-o combinație de centrale electrice alimentate cu gaz și panouri fotovoltaice, în locatiile ALRO din Slatina si ALUM din Tulcea, o centrala cu ciclu combinat („CCPP”) extrem de eficientă proiectată pe baza celor mai bune tehnologii disponibile.

Se estimeaza că acest proiect va fi implementat ca un proiect la cheie cu capacitatea viitoare de a migra către utilizarea de gaz verde sustenabil, cu conținut scazut de carbon, cum ar fi hidrogenul verde, atunci când acestea vor fi disponibile comercial. Mai mult, acest proiect va crește eficiența rețelei naționale de energie prin scăderea pierderilor din rețea cauzate de conexiunea directă cu consumatorii.

De asemenea, va oferi flexibilitate rețelei, deoarece o parte din această energie va asigura o rezervă continuă pentru a ajuta la echilibrarea rețelei atunci cand mai multe surse de energie regenerabilă vor fi integrate în sistemul national” arată Alro în raportul pe primul semestru.

Compania a intrat pe pierdere

Alro arată că în primul semestru al anului a întregistrat o pierdere de 47,57 milioane de lei

“Rezultatul net al Grupului pentru prima jumatate a anului 2021 este o pierdere de 47.577 mii RON, comparativ cu un profit de 253.662 mii RON raportat in perioada similara a anului trecut, deoarece în prima jumătate a anului 2020 a fost aprobata schema EU-ETS pentru anii 2019 si 2020 în legislația locală iar Grupul ALRO a recunoscut in bilantul sau, respectiv in pozitia „Alte venituri din exploatare” suma aferenta anului 2019 si, pe baza contabilitatii de angajamente, aferenta jumătații de an 2020, de 453.761 mii RON (din care 441.904 mii RON la nivelul ALRO). Aceste subventii compenseaza parțial costurile indirecte cu emisiile incluse în pretul energiei. Cu toate acestea, in S1 2021 a fost înregistrată o creștere a vânzarilor cu aproximativ 13% comparativ cu S1 2020”, se mai arată în raportul companiei.

Cum a rămas ALRO fără energie de la furnizori

Raportul prezintă situația cu care s-a confruntat compania în relația cu furnizorii de electricitate și arată că Alro are dificiltăți în a găsi energie de tip bandă pentru propriul consum. Compania mai arată și că situația din piața de energie se va prelungi, anticipând chiar noi insolvențe.

“De obicei, primele șase luni ale anului erau marcate de o tendință de scădere a preturilor la electricitate, ceea ce nu a fost cazul pentru S1 2021, cand prețurile au atins noi niveluri maxime, unii dintre furnizorii de energie ai Companiei solicitând creșteri de prețuri din ce în ce mai mari, pana când au devenit nerezonabili.

Ca o consecință directă, unii dintre furnizorii de energie electrică ai Grupului au solicitat modificarea prețurilor contractate în avans de Grup, diminuarea cantitătilor și a termenelor de plata, în timp ce câțiva dintre aceștia au reziliat complet contractele. Aceasta atitudine si comportament oportunist a creat reacții în lanț care au afectat mulți dintre participanții la piață, deoarece unii furnizori nu și-au asigurat livrarile pe termen lung si, astfel, impactul riscului de preț pe piata pentru ziua urmatoare din Romania (PZU) Romania a dus la probleme de livrare. (…)

De asemenea, creșterea pretului pe piața PZU a dus la insolvența unor furnizori și implicit la încetarea furnizării de energie, având impact asupra ALRO, aceasta fiind obligată sa realizeze noi tranzacții pe piețele de energie (32 de tranzactii in ultimele doua luni dintr-un total de 100 de tranzactii) pentru furnizarea de energie electrică, inclusiv pentru termen scurte pe săptămână, lună și pentru creșterea volumelor tranzactionate în PZU.

Având în vedere că, în iunie 2021, prețurile energiei electrice pe piața la termen și pe cea la vedere au crescutîin toata Europa, cu valori cuprinse intre 80-120 euro / MWh, este de așteptat să continue să apară insolvente și situații de încetare a livrărilor de energie.

Cererea de volume masive de electricitate de bază/neîntreruptă, ca în cazul ALRO, face foarte dificilă acoperirea cererii create de contractele pierdute, chiar si la prețuri duble fata de contractele initiale, piata prezentand o lichiditate foarte mica”, arată compania.

ALRO este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar și procesat, integrată pe verticală. ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitate, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tone 35.000 de tone pe an de aluminiu reciclat și Turnătoria cu o capacitate de 335.000 de tone pe an de aluminiu turnat.

Te-ar mai putea interesa și
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ca acesta să preia conducerea PNL, arătând, însă, că "decizia va fi......
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...