Grapini: Numărul IMM-urilor trebuie să crească de trei ori şi să ajungă la media din UE

România trebuie să ajungă la media Uniunii Europene în ceea ce priveşte ponderea IMM-urilor la mia de locuitori, pentru ca acestea să se dezvolte într-o economie sustenabilă, raportul fiind în prezent de 20 IMM/1.000 de locuitori, de trei ori mai mic decât media UE, a spus ministrul Maria Grapini.
Economica.net - mie, 15 mai 2013, 09:34
Grapini: Numărul IMM-urilor trebuie să crească de trei ori şi să ajungă la media din UE

„Pentru o dezvoltare într-o economie sustenabilă trebuie să ajungem şi noi la media UE privind ponderea IMM-urilor la o mie de locuitori. În România sunt acum 20 de IMM-uri la 1.000 de locuitori, iar în Uniunea Europeană media este de 61 de IMM-uri la 1.000 de locuitori. Trebuie să ajungem la media UE pentru că orice economie trebuie să aibă drept coloană vertebrală IMM-urile”, a declarat miercuri ministrul delegat pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, la o conferinţă organizată de Ziarul Financiar.

Ea a menţionat că nu crede în statistici, dar că acestea trebuie să luate atare, în lipsa altora. Cu toate acestea, a prezentat mai multe date statistice privind IMM-urile din România.

Astfel, diferenţa dintre numărul înmatriculărilor noi de firme mici şi mijlocii şi cel al radierilor era de minus 9.000 în decembrie 2012, în scădere de la minus 175.800 la finalul anului 2010.

„Este tot un sold negativ şi la sfârşitul anului 2012, dar ştim că măsurile pe care le luăm se văd după 1-2 ani, efectele se văd în timp”, a explicat Grapini.

Dacă în 2010 s-au înregistrat 70.000 de suspendări ale activităţii firmelor, în 2012 au fost 24.000 de suspendări, fiind un semn că există un trend de creştere a încrederii firmelor, care încearcă o variantă să rămână în piaţă.

Totodată, în 2010 au fost consemnate 200.000 de radieri voluntare, iar anul trecut au fost 71.000 de astfel de proceduri.

În ceea ce priveşte numărul înmatriculărilor de IMM-uri noi, acesta a crescut de la 100.000 în 2009 la 150.000 în anii 2011-2012.

„Trebuie să creştem gradul de încredere a firmelor şi să rezolvăm problema finanţărilor de la bănci (…) De asemenea, trebuie să existe o diferenţă între costurile de administrare a unei afaceri mici şi costurile unei afaceri mari, cele mici suportă mai greu”, a mai spus ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...