Acţiunile FP au urcat cu 2% după anunţul privind intenţia vânzării unui pachet de acţiuni OMV Petrom

Bursa a crescut cu 1% în prima parte a şedinţei de miercuri, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au urcat cu 1,8%, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au scăzut cu 1,51%, după anunţul FP privind intenţia de vânzare a unui pachet de 1,77% din acţiunile companiei din sectorul energetic.
Economica.net - mie, 15 mai 2013, 11:04
Acţiunile FP au urcat cu 2% după anunţul privind intenţia vânzării unui pachet de acţiuni OMV Petrom

Fondul Proprietatea a anunţat miercuri că vrea să vândă un pachet de 1,77% din acţiunile OMV Petrom, cea mai mare companie din România, pachet estimat la 445 milioane lei (102 milioane euro) la ultima cotaţie bursieră, şi nu exclude să crească volumul de titluri în funcţie de condiţiile pieţei.

Investitorii au reacţionat vizibil la anunţul Fondului, astfel că acţiunile FP au urcat cu 2% încă de la deschidere, în timp ce titlurile OMV Petrom au scăzut cu aproape 1%. Ulterior, acţiunile Fondului Proprietatea au rămas pe creştere cu aproape 2%, în timp ce preţul titlurilor OMV Petrom s-a dus cu până la 2% sub închiderea de marţi.

La mijlocul şedinţei, acţiunile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,6495 lei, preţ în creştere cu 1,8%, iar titlurile OMV Petrom erau în scădere cu 1,51%, la 0,4375 lei. Evoluţia acţiunilor FP a venit pe primul rulaj din piaţă, de 11,5 milioane lei, în timp ce tranzacţiile cu titluri OMV Petrom au însumat 896.000 de lei.

Scăderea acţiunilor OMV Petrom poate fi explicată prin faptul că unii investitori se aşteaptă ca Fondul Proprietatea să vândă acţiunile OMV Petrom la un preţ sub cel de la bursă, iar această operaţiune ar putea duce şi unele scăderi ale cotaţiei pe piaţă.

Vânzările OMV Petrom au scăzut în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 4%, la 5,78 miliarde lei (1,31 miliarde euro), iar profitul net s-a redus cu acelaşi ritm, la 1,33 miliarde lei (303,2 milioane lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 1,14% în prima parte a şedinţei, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,96% peste închiderea de marţi.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 1,77%. Titlurile FP au crescut cu 1,8%, iar acţiunile celor cinci SIF-uri au înregistrat creşteri cuprinse între 1,13% şi 2,5%.

Indicele extins BET-XT a urcat cu 1,21%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 1,53% peste nivelul de la finalul şedinţei anterioare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 30,5 milioane lei (7 milioane euro), valoare cu 45% peste rulajul din prima parte a şedinţei anterioare, de 21 milioane lei (4,8 milioane de euro). Peste 70% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (11,5 milioane lei) şi Erste (10,1 milioane lei).

Cele mai mari pachete de acţiuni Erste au fost transferate la orele 11:45 şi 12:00, prin două tranzacţii, fiecare de aproximativ 3 milioane lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt avansau cu până la 0,2%, iar piaţa de la Londra era în stagnare. Pieţele au evoluat indecis încă de la deschidere după prezentarea datelor privind evoluţia economiilor europene. Franţa a intrat din nou în recesiune în primul trimestru, în timp ce Germania a reuşit să evite la limită un al doilea trimestru consecutiv de contracţie, însă cu o creştere de doar 0,1%, sub aşteptările analiştilor de 0,3%.

Te-ar mai putea interesa și
BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
Banca Centrală Europeană intenţionează să ia măsuri contra creditorilor care se ocupă lent de remediile solicitate de supervizori, după sporirea frustrărilor cauzate de lipsa de reacţie,......
Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. Votul de învestire a Guvernului s-a încheiat. Ce decalarații au făcut Ciolacu, Drulă, Simion, Coarnă (SOS) și Gavrilă (POT)
Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. ...
Update 2: Miniştrii Cabinetului Ciolacu au depus, luni seară, jurământul de credinţă în faţa preşedintelui Klaus ...
Premier Energy a câștigat despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro și dobânzi legale penalizatoare în urma unui proces intentat pentru neexecutarea unui contract încheiat pe piața PCCB-BC
Premier Energy a câștigat despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro și dobânzi legale penalizatoare în urma unui ...
Casa de avocatură RTPR (Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu) anunță că a reprezentat cu succes compania Premier Energy ...
Tanczos Barna: Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate că cifrele anului 2024 ne pun într-o situaţie provocatoare
Tanczos Barna: Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate ...
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat, luni, că România ...