În perioada similară a anului trecut, societatea a consemnat venituri de 30,2 milioane lei şi cheltuieli de 23,4 milioane lei.
„A continuat restructurarea portofoliului, în sensul vânzării de acţiuni la societăţi din sectorul financiar şi creşterea participaţiilor la societăţi din sectorul energetic. Investiţiile în trimestrul I în acţiuni cotate pe piaţa de capital au fost destul de reduse cantitativ, piaţa fiind după o lungă perioadă de creştere/ maxim local”, se arată într-un raport al Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia.
Societatea de investiţii financiare a vândut acţiuni BRD de 8,2 milioane lei, diminuându-şi participaţia la 4,02%, de la 4,147% la sfârşitul anului trecut. În contraparte, firma a cumpărat acţiuni BVB şi Transgaz în valoare totală de 2,8 milioane lei.
În acelaşi timp, SIF Muntenia a participat cu aproape 3 milioane lei la majorări de capital derulate de firmele Firos Bucureşti (1,3 milioane lei), Muntenia Medical Competences (1,5 milioane lei), ITC – Institutul pentru Tehnică de Calcul Bucureşti (188.000 de lei).
Totodată, societatea de investiţii financiare a obţinut un câştig de 2 milioane lei din marcarea profiturilor înregistrate la fondurile Certinvest Leader, Certinvest Properties Ro, BRD Obligaţiuni, Raiffeisen Confort, Raiffeisen Confort seria 2 şi BT Invest 1.
Societatea de investiţii financiare a încheiat primul trimestru cu un profit net de 21,4 milioane lei (4,9 milioane euro), de cinci ori peste câştigul din perioada similară a anului trecut, de 4,3 milioane lei.
La jumătatea lunii februarie, SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au surprins piaţa anunţând intenţia societăţii din Arad de a cumpăra Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, aflat în conflict cu Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor societăţii ales în luna iulie a anului trecut. Tranzacţia are acordul Grupului Financiar Muntenia, care deţine Muntenia Invest.
Intenţia a fost notificată atât Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), cât şi Consiliul Concurenţei. Consiliul a început deja o analiză privind o astfel de operaţiune, iar între timp atribuţiile CNVM au fost preluate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care nu a făcut încă niciun anunţ cu privire la preluarea Muntenia Invest.
La finalul primului trimestru, SIF Muntenia avea un activ net de 1,182 miliarde lei, cu 11% peste valoarea de la finalul anului trecut. Dinamica a fost susţinută atât de evoluţia bursei, în special în primele două luni din acest an, dar şi de schimbarea metodologiei de calcul a activului net în luna februarie.
În a doua parte a şedinţei bursiere de miercuri, acţiunile SIF Muntenia erau în creştere cu 0,74%, la preţul de 0,685 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a societăţii de investiţii financiare este de aproape 553 milioane lei (127,5 milioane euro).