CNN: Dacia, una dintre cele mai mari poveşti de succes din România

Producătorul de automobile Dacia este una dintre cele mai mari poveşti de succes din România, se arată pe site-ul CNN, în prezentarea unui reportaj realizat de Becky Anderson pentru emisiunea săptămânală The Gateway din 15 mai.
Economica.net - joi, 16 mai 2013, 08:02
CNN: Dacia, una dintre cele mai mari poveşti de succes din România

Nu este uşor să obţii un profit în vremuri dificile din punct de vedere economic, însă un producător de maşini din România este chiar o poveste de succes. Renault Dacia este cel mai mare exportator din ţară şi aceasta înseamnă o afacere importantă pentru principalul port, Constanţa, comentează CNN în reportajul cu titlul ‘Portul alimentează exporturile de maşini la nivel global’.

Reportajul arată imagini din hale de producţie ale uzinei Dacia, precum şi trenuri de marfă interminabile încărcate cu automobile, care se îndreaptă spre portul Constanţa, prin al cărui terminal de maşini au trecut anul trecut 110.000 de vehicule, din care 90.000 erau Dacii, după cum afirmă Becky Anderson, aflată la volanul unuia dintre modelele Dacia.

Potrivit directorului de logistică al fabricii, Ştefan Gaibu, portul Constanţa este de o importanţă strategică pentru fluxul de logistică şi pentru livrarea vehiculelor noi. ‘Patruzeci la sută din livrările noastre internaţionale ies prin port. Prin Constanţa exportăm şi parcuri de maşini către cel puţin 12 destinaţii din întreaga lume’, a explicat acesta.

Fabricantul român Dacia este o sucursală a Renault, aminteşte CNN. În fabrica din România, 1.500 de lucrători şi utilaje se mişcă unitar pentru a produce o maşină în fiecare minut.

‘Lucrez aici la Dacia de 18 ani. Când linia de asamblare se mişcă normal, ataşez uşi la circa 470 de maşini. Este minunat să ai acest loc de muncă. Uitaţi-vă la economia din România şi problemele forţei de muncă. Fabrica Dacia ne dă posibilitatea de a avea un loc de muncă decent’, a declarat pentru CNN Marinică Duţescu, angajat la Dacia.

Dacia este un brand cu rădăcini în epoca sovietică şi a evoluat, devenind exportul cel mai profitabil al ţării, continuă reportajul. Circa 90% din maşinile fabricate aici sunt destinate pieţelor străine, pe calea ferată, rutieră sau maritimă. În fiecare zi, în medie trei trenuri sunt încărcate la capacitate totală, iar cu o lungime de 700 de metri, fiecare transportă până la 300 de maşini, pe cei 350 km de cale ferată care leagă fabrica de port.

‘Tură de tură sunt trenuri. Acesta (trenul – n.r.) este o excepţie, totuşi, este unul din cele mai mari. Să ai maşini în spate este o provocare care necesită mai multă atenţie. După cum vă puteţi imagina, când sunt atât de multe maşini, miza este mare’, spune un mecanic de locomotivă, Aurelian Brat, intervievat în timpul unei curse.

Iar terminalul de maşini face bani din succesul Daciei, mai spune CNN, care a intervievat şi un reprezentant al Romcargo Maritim, Dorin Iacob.

‘A fost o surpriză pentru noi deoarece Dacia a fost împotriva valului crizei. Dacia ne-a făcut business-ul, de fapt. În 2008 am exportat, de aici, 36.000 de maşini şi în acest an ne aşteptăm să avem 150.000 de maşini’, a precizat Dorin Iacob.

Ceea ce reprezintă o creştere de 300% pe parcursul a cinci ani, conform calculului CNN. În pofida tuturor probabilităţilor, Dacia înfloreşte, făcând ca România şi portul său Constanţa să fie jucători-cheie în industria de maşini europeană, conchide postul american de televiziune.

Te-ar mai putea interesa și
Franța reduce drastic subvențiile pentru achiziția de mașini electrice
Franța reduce drastic subvențiile pentru achiziția de mașini electrice
Franța va reduce drastic subvențiile pentru achizițiile de mașini electrice în zilele următoare, cu o nouă scală variind de la 2.000 la 4.000 de euro în funcție de venit, în scădere......
Hidroelectrica va avea o ofertă competitivă și după 1 Aprilie 2025
Hidroelectrica va avea o ofertă competitivă și după 1 Aprilie 2025
Hidroelectrica va avea şi după 1 aprilie 2025 o ofertă extrem de competitivă pe piaţa de furnizare, adresată atât ...
APIA a plătit peste un miliard de euro pentru 2024
APIA a plătit peste un miliard de euro pentru 2024
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit fermierilor până în prezent peste 1,08 miliarde ...
Cartel Alfa: producția industrială din România rămâne sub nivelul anterior pandemiei. Susținerea publică e fragmentată și fără continuitate
Cartel Alfa: producția industrială din România rămâne sub nivelul anterior pandemiei. Susținerea publică e fragmentată ...
România se află într-un moment critic, în care producţia industrială rămâne mult sub nivelul de dinaintea pandemiei, ...