Estimările JLL arată că sunt în stadii de negociere tranzacții cu o valoare totală de peste 400 de milioane de euro, în special pentru clădiri de birouri și proiecte de retail. Pentru moment, în ciuda așteptărilor din piață, yieldurile pentru birouri și spații logistice/industriale se mențin la același nivel de un an, la 7%, respectiv 8%, în timp ce la retail yieldurile au crescut cu 25 puncte de bază la 7,25%.
”România oferă oportunități foarte atrăgătoare în segmentul proprietăților imobiliare comerciale din perspectiva prețurilor. Nivelul yieldurilor se menține mult peste cel înregistrat în perioada de vârf anterioară, respectiv 2007, dar și mult peste cel consemnat în restul regiunii. Adăugând și că nivelul chiriilor este în mare neschimbat de foarte mulți ani (chiar și 10 în cazul birourilor), observăm că prețurile pe mp pentru birouri, hale sau spații de retail au crescut doar marginal în ultimii cinci ani (între 0 și 10% cumulat) în contrast izbitor cu creșterile susținute din zona de rezidențială. Prin urmare, ne așteptăm ca oportunitatea aceasta să se reflecte în perioada următoare într-un volum de tranzacționare mai mare deși, pe termen scurt, adică în 2021, investițiile nu vor depăși cel mai probabil nivelul din 2020”, a declarat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.
În prima jumătate din acest an s-au tranzacționat proprietăți de 309 milioane de euro, cu 22% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut. Impactul pandemiei de COVID-19 asupra pieței imobiliare a fost mai redus decât se aștepta, mai spun consultanții JLL, astfel că volumele investiționale s-au menținut la niveluri „sănătoase” atât în 2020, cât și în prima jumătate a acestui an.
Mai multe tranzacții începute înainte de pandemie au fost încheiate în prima jumătate din acest an. Este vorba de vînzarea clădirilor Campus 6.2 si 6.3 către S Immo pentru 97 de milioane de euro, vânzarea The Light către Uniqua RE pentru 51 milioane de euro și fostul sediul al BCR care a fost cumprăat cu 36 de milioane de euro de către Immofinanz.
Alte tranzacții imortante au fot finalizate în cea de-a doua jumătate a anului, precum vânzarea Atenor a Hermes Business Campus pentru circa 150 de milioane de euro, dar și vânzarea Dacia One către Pavăl Holding cu 50 de milioane de euro.