Profiturile corporatiste la nivel mondial vor scădea în T3, după nivelul record din T2 (Reuters)

Profiturile corporatiste la nivel mondial vor scădea probabil în trimestrul trei din 2021 pentru prima dată în ultimele 18 luni, după câştigurile record înregistrate în perioada aprilie-iunie 2021, deoarece extinderea variantei Delta afectează lanţurile de aprovizionare şi sporeşte costurile cu forţa de muncă, arată o analiză a Reuters pe baza datelor Refinitiv.
AGERPRES - mie, 25 aug. 2021, 12:08
Profiturile corporatiste la nivel mondial vor scădea în T3, după nivelul record din T2 (Reuters)

Măsurile masive de stimulare pentru sprijinirea redresării economiei şi atenuarea efectelor pandemiei au generat o cerere ridicată din partea consumatorilor în trimestrul doi din 2021, iar companiile care se confruntă cu întreruperi în lanţurile de aprovizionare şi scăderea stocurilor au majorat preţurile pentru a compensa creşterea costurilor de producţie, scrie Agerpres.

Aceste evoluţii au făcut ca în trimestrul doi din 2021 profiturile nete combinate ale 2.542 de companii globale cu o capitalizare de piaţă de cel puţin un miliard de dolari să ajungă la nivelul record de 734 miliarde de dolari.

Dar profiturile ar urma să scadă, în medie cu 8%, la 678,2 miliard de dolari, în perioada iulie-septembrie 2021.

În China, producţia fabricilor şi vânzările de retail s-au contractat semnificativ în iunie, din cauza creşterii cazurilor de coronavirus şi a efectelor inundaţiilor, în timp ce activitatea economică în SUA a încetinit pentru a treia lună consecutiv în august.

De asemenea, deficitul de semiconductori din ultimele luni, care a forţat producătorii auto să-şi reducă producţia, s-a transformat într-o nouă criză, în urma creşterii cazurilor de coronavirus în statele din Asia, care sunt esenţiale pentru lanţurile de aprovizionare globale.

„Problemele din lanţurile de aprovizionare, cele cu forţa de muncă şi creşterea costurilor de producţie vor afecta probabil evoluţia din trimestrul trei din 2021”, a apreciat Brian Jacobson, analist la Wells Fargo Asset Management.

Săptămâna trecută, Ford, Volkswagen şi Toyota au anunţat reducerea producţiei de vehicule, din cauza deficitului de cipuri, iar Apple Inc a avertizat că se aşteaptă la încetinirea cererii în perioada iulie-septembrie 2021.

Profiturile companiilor din SUA ar urma să scadă cu 7,2% în trimestrul trei din 2021, după un avans de 12,4% în precedentele trei luni.

Aprecierea dolarului ar putea afecta exportatorii americani iar o nouă scădere a ratelor dobânzilor ar reduce profiturile băncilor, susţine James Solloway, analist la SEI.

Câştigurile firmelor din Europa şi Asia ar urma să scadă cu 10,3% şi, respectiv, cu 9,6%.

Pe sectoare, companiile imobiliare şi financiare ar urma să se confrunte cu un declin de 22,2%, şi, respectiv, de 18,8%.

În medie, se estimează că marjele nete ale firmelor globale vor scădea la 10,66% în trimestrul trei din 2021, de la 11,43% în precedentele trei luni.

Te-ar mai putea interesa și
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, ultimul obstacol......
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane de clienți și a lansat un card special din metal
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane ...
Pentru 2025, Revolut a pregătit lansarea creditului ipotecar, integral digitalizat, a propriei rețele de bancomate și ...
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene în schimbul trimiterii a mii de soldaţi pentru a sprijini războiul ...
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul Energetic Naţional
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul ...
Capacităţile de producţie a energiei electrice puse în funcţiune până la această dată totalizează 900 MW şi ne ...