Polly Yankova, şcoala de programare MindHub: Plănuim să deschidem cinci noi centre, la începutul noului an școlar

MindHub România, parte a reţelei internaţionale de şcoli de programare pentru copii și adolescenți, se va extinde cu încă cinci centre la începutul noului an școlar. Economica.net a stat de vorbă cu Polly Yankova, fondator al rețelei MindHub, despre cum a abordat provocările pandemiei, dar și planurile pentru anul viitor.
Lidia Neagu - lun, 06 sept. 2021, 22:12
Polly Yankova, şcoala de programare MindHub: Plănuim să deschidem cinci noi centre, la începutul noului an școlar

Rețeaua a pornit în Bulgaria şi s-a extrins apoi în Europa și SUA în sistem de franciză. În prezent, MindHub operează peste 40 de centre din nouă țări: România, Bulgaria, Belgia, Finlanda, Estonia, Macedonia, Danemarca, Olanda și SUA.
În Romania, MindHub este prezentă din 2019, iar astăzi numără opt locații în București, Bragadiru (Ilfov), Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Timișoara, Șimleu Silvaniei, precum și un centru de cursuri online.

„În prezent, ne concentrăm toată atenția pe piața din România. Și da, intenționăm să deschidem mai multe centre noi în următoarele câteva luni. De fapt, chiar în perioada aceasta desfășurăm o campanie pentru a ne promova franciza, având în vedere că într-o lună va începe un nou an școlar, iar aceasta este perioada ideală pentru a deschide un business în zona de educație. Datorită creșterii cererii în rândul părinților pentru cursurile MindHub, observăm și un interes din ce în ce mai mare în rândul persoanelor care doresc să fie implicate în educația software pentru copii, iar acest lucru se întâmplă nu numai în orașele mari, ci și în cele mai mici. Pe lângă România, vom lansa, în curând, centre și în alte țări europene, dar și în Africa și Asia”, spune Polly Yankova.

Adaptarea la lockdown şi impactul pandemiei

În perioada de lockdown din 2020, curricula a fost transferată în mediul online, adaptând nevoile elevilor la noul context social cu ajutorul trainerilor care s-au implicat în activitatea și performanța studenților. Anul trecut, şcoala a numărat aproximativ 6.500 de cursanți, iar anul acesta a ajuns deja la 10.000.

„În România, sistemul școlar s-a confruntat cu o lipsă de resurse și de adaptare a materiei pentru predarea online, dar și cu o rată redusă de prezență la cursuri. Tocmai de aceea, ne-am dat seama că, la MindHub, trebuia să facem ceva să ne menținem cursanții educați, motivați și, bineînțeles, în siguranță. Așadar, am făcut toate modificările necesare în programele noastre. Ne-am adaptat cursurile pentru a fi predate online, mentorii noștri au făcut tot ce au putut pentru a capta și păstra atenția copiilor, dar am încorporat şi noi modalități interactive de a menține nivelul de educație la fel de ridicat”, povesteşte fondatoarea reţelei de şcoli.

Aceasta spune că efectele crizei sanitare au fost resimţite inclusiv la nivel de business, însă recunoaşte că „pandemia, într-un fel, ne-a ajutat să ne extindem orizonturile și să ne adaptăm la schimbări, în special în mediul digital”.

În prezent, cursurile au loc într-un sistem hibrid, iar în funcţie de modul în care evoluează criza sanitară și de reglementările în vigoare, acestea pot fi mutate atât în online, cât și fizic în centre. De altfel, măsurile de siguranţă trebuie respectate nu numai de câtre cursanţi şi mentori, ci şi de părinţii care vin să-și lase copiii la cursuri.

„Credem că unul dintre motivele care au stat la baza dezvoltării afacerii Mindhub, în timpul pandemiei, constă în faptul că mulți părinți au căutat să fructifice, în cel mai bun mod, timpul petrecut acasă al celor mici, dându-le oportunitatea de a deprinde abilități digitale. A fost un beneficiu reciproc, dar și un pas evolutiv important, independent de pandemie”, completează Yankova.

România, a doua piaţă ca importanţă pentru reţeaua MindHub

Din punct de vedere al cotei de piață, România este a doua piață importantă pentru reţeaua MindHub. Cererea pentru cursuri este foarte mare, în continuă creștere.

„Am reușit să atingem o creștere procentuală de două cifre pentru noii cursanți. De asemenea, plănuim să deschidem cinci noi centre Mindhub, pe piața locală, la începutul noului an școlar. Taxele noastre sunt foarte competitive, motiv pentru care cifra de afaceri obținută este foarte ridicată, în comparație cu oricare altă țară în care Mindhub este prezentă”, spune Polly Yankova.

O franciză MindHub costă 8.000 de euro pentru a deschide un centru, însă majoritatea partenerilor companiei au cumpărat drepturi pe zone întregi, pentru a beneficia de exclusivitate. Altfel, prețul de franciză depinde și în funcție de mărimea centrului și a populației dintr-o anumită regiune. Timpul mediu pentru recuperarea investiției este în jur de 11-13 luni de la data lansării.

„Una dintre cele mai bune părți ale francizării este că proprietarul obține, de fapt, un model de lucru și tot ce trebuie să facă este doar să implementeze procedurile și procesele. Astfel, mai e nevoie doar despre o abordare serioasă a business-ului, să înțeleagă ceea ce facem la MindHub și, bineînțeles, să fie implicat. Un plus, pentru noi, este ca persoana interesată de franciză să aibă experiență în educație sau să fi lucrat anterior în IT&C, dar nu este un criteriu obligatoriu pentru a deține o centru MindHub de succes”, explică antreprenoarea.

Chiar dacă nu a menționat extrem de specific cifrele legate de afaceri, Polly Yankova spune că se așteptă să aibă o creștere de aproximativ 30-50% a cifrei de afaceri, atât pe baza creșterii numărului de cursanți din centrele reţelei, cât și ca urmare a deschiderii de noi academii Mindhub.

„Avem în plan să ajungem la 120 de centre, la nivel global, până la sfârșitul anului 2022, cu focus pe extinderea în special în Europa Centrală și de Est, dar și în Asia și Africa. De exemplu, suntem pe punctul de a ne deschide primul centru în Kenya și suntem foarte încântați de acest lucru!”.

Curricula, mereu în schimbare

Pentru acest an, MindHub vrea să introducă o curricule variată în cadrul programei – spre exemplu: matematică distractivă, cursuri de limba engleză, etc.. „Vom lansa un program pilot în ultimul trimestru al acestui an și, sperăm noi, în 2022 vom începe să implementăm peste tot (în toate locațiile) noua curriculă. De asemenea, ne gândim să concepem mai multe cursuri online (teste distractive, jocuri online), astfel încât să ne putem conecta și mai mult cu studenții noștri și cu părinții lor atunci când aceștia se află acasă”, explică Polly Yankova strategia de dezvoltare.

Curricula Mindhub include noțiunile de bază ale programării, precum și specializarea în diverse limbaje de programare. Totodată, crearea de aplicații mobile, crearea de site-uri web, programare cu Python, programarea și codificarea jocurilor și lumilor 3D cu ajutorul Roblox, Minecraft și Kodu.

„De asemenea, vom extinde programul cu două limbaje de programare specializate: Java și Phaser. În 2022 vom introduce cursuri pentru un nou segment de cursanți, și anume tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani.
Mai mult, suntem tot timpul în căutarea inspirației în vederea diversificării și îmbunătățirii constante a programei de cursuri, ceea ce înseamnă că analizăm tot timpul și ne gândim permanent cum putem să aduce conținut nou în școlile noastre de vară, dar și în cadrul evenimentelor pe care le desfășurăm, precum și la implementarea unor metode noi și interactive de predare și învățare”, mai spune fondatoarea reţelei MidHub.

Cât priveşte cererea de cursuri din România, acestea nu diferă faţă de celelalte pieţe unde reţeaua este prezentă.

„Profesorii și elevii din România sunt asemănători celor din Bulgaria, dar și celor prezenți în alte state de pe continent. Cu toate acestea, am sesizat, de pildă, că părinții din România sunt îngrijorați cu privire la calitatea educației online în școlile publice, din cauza unor probleme apărute în sistemul de învățământ de stat. În acest mod, oferim părinților oportunitatea de a participa și ei la demonstrațiile cursurilor online. În acest mod, ei pot analiza
procesul de training, dar și abordarea profesorilor, iar în acest mod se conving de eficiența și de succesul acestei platforme online, pe care Mindhub îl oferă, precum și de modul în care cei mici beneficiază de ea”, completează Polly Yankova.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
Cea de-a 29-a Conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice a adoptat o serie de decizii, principala fiind aceea că ţările bogate trebuie să finanţeze 300 de......
Nicolae Ciucă: Am votat pentru securitate, prosperitate şi democraţie
Nicolae Ciucă: Am votat pentru securitate, prosperitate şi democraţie
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la prezidenţiale, a votat duminică dimineaţa "pentru securitate, prosperitate ...
Referendum Bucureşti – Trei întrebări, 1.300 de secţii de votare pentru locuitorii din Capitală
Referendum Bucureşti – Trei întrebări, 1.300 de secţii de votare pentru locuitorii din Capitală
Bucureştenii cu drept de vot sunt chemaţi duminică să îşi spună părerea referitor la dezvoltarea Capitalei, la referendumul ...
Alegeri prezidenţiale 2024. A început votul – Prezenţa la vot LIVE
Alegeri prezidenţiale 2024. A început votul – Prezenţa la vot LIVE
Alegeri prezidenţiale 2024 - Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 ...