Factura de gaze cu preț fix, o raritate în viitor? Majoritatea ofertelor cu preț mai mic au preț variabil, cu riscul de rigoare pentru client

După o scurtă trecere în revistă a celor mai bune oferte de gaze de acum pentru un client din București observăm că majoritatea vin cu un preț variabil al gazului, deci viitorii clienți se pot trezi cu o creștere a facturii în perioada contractuală, dacă prețul de piață al gazului crește.
Mihai Nicuţ - Dum, 29 aug. 2021, 21:53
Factura de gaze cu preț fix, o raritate în viitor? Majoritatea ofertelor cu preț mai mic au preț variabil, cu riscul de rigoare pentru client

În contextul creșterii prețurilor din piața gazelor naturale, cu efect direct, imediat sau întârziat, în factura clienților casnici, ne-am uitat în comparatorul de tarife al ANRE pentru regiunea București, pentru a vedea care sunt cele mai bune oferte de furnizare de gaze, în această perioadă.

Prima ofertă valabilă acum vine din partea unui furnizor despre care nu prea ați auzit, MM Data SRL. Prețul de furnizare (doar gazul, fără tarife de rețea și taxe), pentru clienții racordați la orice rețea de distribuție, este de 140 de lei/MWh, fără vreun abonament. În ofertă nu se spune clar dacă acest preț este fix sau variabil, scurta noastră cercetare pe web-site-ul companiei nu ne-a oferit un răspuns, așa că nu putem decât să ne bazăm pe descrierea ofertei postată de firmă în comparator: “preț variabil”.

A doua ofertă vine din partea unui alt furnizor mai puțin cunoscut, Electric & Gas Power. Companie are două oferte, cu un preț de 123 de lei pentru cine vrea să plătească mai puțin iarna și mai mai mult vara și 133 de lei/MWh pentru cine vrea să plătească același preț indiferent de anotimp. Există și abonament zilnic, de până la 36 de bani/zi.

Însă: “Pretul de furnizare negociat si acceptat de consumator este valabil timp de 3 (trei) luni si se aplica pana la data notificata pentru intrarea in vigoare a noului pret. Furnizorul este în drept sa modifice pretul de furnizare o dată la trimestru, în vederea corelării cu prețurile practicate pe piata angro. Noul preț de furnizare se va comunica consumatorului prin notificare sau odată cu factura, cu minimum 30 (trezeci) de zile calendaristice înainte de data intrarii in vigoare. Modificarea pretului de furnizare nu necesită încheierea unui act aditional la contract”. Deci avem parte de un preț fix pentru doar trei luni, nu pe un an, cum suntem obișnuiți.

O altă ofertă vine din partea E.On, unul dintre cei mai mari furnizori de gaze din țară. Denumită E.On Life, vine cu un preț de furnizare de 145 de lei/MWh (la fel ca mai sus, fără transport, distribuție și taxe) și este pentru cine dorește și o soluție de încălzire a locuinței. Compania spune din capul locului că este un preț variabil: “Prețul de furnizare se poate modifica în funcție de evoluția pieței gazelor naturale, cu notificarea prealabilă a clientului”.

Oferta următoare din punct de vedere al prețului: Energy Gas Provder, un furnizor din București: Preț de 143 de lei/MWh (fără tarife și taxe) contract pe un an, fără abonament. În comparatorul ANRE scrie preț fix. În draftul de contract pe pagina proprie de internet, furnizorul scrie așa: “Prețul final se poate modifica în funcție de costul de achiziție al gazelor și în situația în care tarifele reglementate luate ca referință la semnarea contractului se vor modifica ( tarifele de distribuție , transport, înmagazinare ). În situația modificării acestor tarife și/sau în cazul oricărei modificari legislative de noi tarife/ taxe/costuri în sarcina Vanzatorului (de tip TVA, acciza sau alta taxa stabilita ulterior de statul român ), prețul final al gazelor naturale se va modifica automat, fără a mai fi necesară semnarea unui act adițional”. Așadar, este limpede că avem un preț variabil, care se poate modifica în funcție de prețul din piața gazelor

Altă ofertă: Un alt furnizor mai mic, Arovi Energy, oferă gaze la un preț de furnizare de gazului de 126 de lei/MWh, ofertă valabilă însă până la 29 august. Vine cu un abonament zilnic de 75 de bani. Dar: “Din a două lună de furnizare preţul gazelor naturale este egal cu prețul mediu lunar din Piața Intraday a gazelor naturale publicat de Bursa Romana de Mărfuri (BRM) pe site-ul sau www.brm.ro, majorat cu 0,020 lei/kwh”. Deci vi se spune foarte clar că este un preț variabil, care se schimbă după o metodologie foarte clară.

Următoarea ofertă vine de la cunoscutul furnizor cu capital românesc Tinmar. Preț de furnizare de 139 de lei/MWh, abonament de 30 de bani, contract pe un an, oferta expiră, la fel, în câteva zile, pe 31 august. Descrierea ofertei pe acest preț nu o găsim pe site-ul ANRE, dar o găsim pe cea mai veche, cu prețul mai mic. Iar prețul pare fix.

De ce ni se pare că doar pare fix (faceți abstracție de dată):
“Prezenta Ofertă este valabilă până la 30.09.2020.
Odată stabilit, Prețul de bază al gazelor naturale este fix până la data de 31.08.2021. Până la această dată Furnizorul poate modifica prețul de bază doar dacă prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici este afectat de modificări legislative. Modificarea va avea loc, strict în limita diferenței dintre prețul actual și noul preț de bursă destinat clienților casnici și va fi notificată Clientului cu 30 de zile înainte de data aplicării lui”.

Deci formularea este ușor interpretabilă, prețul de contract pare a nu fi influențat de prețul de piață în condiții normale, deci este fix, dar o discuție cu furnizorul sau ciitirea atentă a contractului înainte de a semna ar fi de preferat.

Următoarea ofertă vine de la E.On, pentru pachetul Start Gas. La fel, expiră la 31 august, are un preț de furnizare de 155 de lei/MWf, fără abonament. Prețul este clar variabil: “Prețul se poate modifica funcție de evoluția pieței, cu notificarea prealabilă a clientului”.

Urmează o ofertă a Enel, Enel Gaz Online Salut (pentru clienții noi ai companiei) cu 139 de lei prețul de furnizare a gazelor fără tarife de rețea și taxe, la care se adaugă un abonament de 45 de bani pe zi. De data aceasta, prețul este fix pe toată durata de un an a contractului. Oferta expiră tot la 31 august

Următoarea ofertă vine tot de la E.On, denumită Home Gas, 145 de lei/MWh prețul pentru gaz, cu abonament de 40 de bani pe zi, pentru un contract pe un an. Prețul este clar variabil: “Prețul de furnizare se poate modifica în functie de evoluția pieței gazelor naturale, cu notificcarea prealabilă a clientului.

Următoarea ofertă vine de la Tinmar,  Special Gaz, și este destinată celor care vor și un pachet de intervenții la rețeaua de gaze în caz de avarie. Prețul gazelor este de 139 lei/MWh, plus un abonament de 50 de bani/zi. Oferta este valabilă până la finalul lunii. Tinmar spune că prețul este fix: “Prețul este valabil până la 31.12.2022”.

Nota redacției: Ofertele sunt în ordinea prețului final de furnizare, cu taxe și tarife, pentru un consumator casnic din București, așa cum apar în comparatorul ANRE.

De ce este important să știți ce preț veți plăti

Unii dintre clienții casnici au fost suprinși să primească de la unii furnizori înștiințări că în curând prețul gazelor va crește (vorbim inclusiv despre o dublare a prețului) în cazul unor contracte aflate în derulare, ca urmare a creșterii prețului gazelor pe burse. Ei nu au știut că, atunci când au acceptat oferta și au semnat contractul, acesta era cu preț variabil.

O ofertă cu peț variabil este în general mai bună decât una cu preț fix, la momentul contractării, dar clientul își asuma riscul variației ulterioare de preț, ca acum. O ofertă cu preț fix pare mai puțin atractivă la început, pentru că furnizorul ia asupra riscul de piață, însă clientul nu va resimți o creștere a facturii pe toată durata contractului.

Orice ați fi ales, trebuie să știți că puteți schimba, la cerere și gratuit, furnizorul de gaze în 21 de zile.

Te-ar mai putea interesa și
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor diplomatice în investigaţiile care caută să elucideze......
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul Funky Citizens în acest demers
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul ...
TikTok anunță că își reafirmă angajamentul, în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, ...
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Guvernul de la Berlin a dat vineri de înţeles că Germania nu-l va aresta pe premierul israelian Benjamin Netanyahu dacă ...