În acest sector, primul trimestru a fost instabil, consumatorii alegând produse mai scumpe, ceea ce a dus la creşterea în valoare a acestuia.
Cererea pentru aparatele de îndepărtat părul a crescut în acest trimestru cu ocazia sărbătorilor Valentine’s Day şi pentru Ziua Femeii. Astfel, categorii de produse precum aparate de ras, trusele complete de îngrijire pentru îndepărtarea părului corporal şi facial, aparate pentru femei de îndepărtare a părului care folosesc tehnologia laser/IPL au înregistrat creşteri.
Potrivit studiului, concentrarea pe produse mai scumpe precum expresoarele full-automate şi roboţii de bucătărie cu motoare puternice au adus valoare adăugată pe piaţă.
La electrocasnicele mari, debutul a fost lent, sectorul înregistrând o scădere a valorii vânzărilor de 2,1% în primul trimestru al lui 2013 faţă de T1 2012, ajungând la o valoare totală de 58 milioane de euro. Acest început de an lent a fost cauzat în principal de continuarea trendului din 2012: pieţele de aragazuri, frigidere şi maşini de spălat rufe au scăzut uşor, în timp ce pieţele de cuptoare, plite şi hote au înregistrat creşteri importante.
Piaţa de frigidere este marcată de o tendinţă clară spre frigiderele cu sistem No Frost încorporat care reprezintă 19% din totalul de unităţi vândute şi spre dispozitivele cu o eficienţă energetică mai mare. Totuşi, această categorie se dezvoltă într-un ritm lent. În timp ce maşinile de spălat rufe cu încărcare frontală au suferit o scădere uşoară, vânzările din segmentul de semiautomate au scăzut puternic, fapt care a dus la o scădere totală a pieţei de maşini de spălat rufe cu 3% în T1 2013, faţă de T1 2012.
De asemenea, s-a observat o preferinţă în creştere pentru aparatele încorporabile, ce au cunoscut o dezvoltare cu 13% în T1 2013 faţă de acelaşi trimestru din 2012. Totodată, în această categorie, tot mai mulţi consumatori au ales produsele cu caracteristici mai bune, precum plitele cu inducţie şi cuptoarele cu autocurăţare catalitică, produse ale căror vânzări au crescut cu mai mult de 20%.
GfK Temax este un indice utilizat de GfK Retail and Technology pentru a monitoriza pieţele bunurilor de folosinţă îndelungată. Rezultatele sunt bazate pe studiile desfăşurate regulat pe panelul de retail al GfK. Panelul de retail cuprinde date de la peste 390.000 de puncte de vânzare la nivel mondial. Începând cu februarie 2009, GfK Retail and Technology calculează indicele GfK TEMAX la nivel internaţional, în peste 30 de ţări. Este primul indicator care include toate pieţele bunurilor de folosinţă îndelungată în ţări diferite.
GfK este una dintre cele mai mari companii de cercetare de piaţă din lume, cu peste 12.000 de experţi. În 2012, vânzările GfK au fost de 1,51 miliarde de euro.