Potrivit sondajului, 82,5% dintre persoanele intervievate apreciază că Portugalia ar trebui să rupă sau să renegocieze acordul cu troika, reprezentată din creditorii internaţionali ai ţării.
Sondajul a fost efectuat la doi ani după semnarea programului de ajutor acordat de Uniunea Europeană (UE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) în schimbul unui împrumut în valoare de 78 de miliarde de euro pe trei ani.
În cadrul acestui acord, Portugalia s-a angajat să pună în aplicare un program de austeritate, cu scopul de a-şi asana finanţele şi de a-şi relansa economia, aflată în recesiune din 2011.
În plus, potrivit sondajului, 47,8% dintre portughezi apreciază că Guvernul nu ar fi trebuit să semneze acordul, iar 27% sunt de părere că nu a „luat (suficient) în considerare caracteristicile ţării”.
Programul troikăi se va încheia la sfârşitul lui iunie 2014, iar 55,1% cred că Portugalia va fi afectată atunci de o criză economică mai profundă şi o rată a şomajului mai ridicată.
În primul trimestru, activitatea economică a Portugaliei s-a contractat cu 3,9% pe an, în timp ce şomajul a atins rata-record de 17,7%.
Această politică de austeritate este tot mai contestată de sindicate şi opoziţie, provocând chiar tensiuni în cadrul coaliţiei de la putere. Ministrul de Externe Paulo Portas, liderul micului partid conservator CDS-PP, membru al coaliţiei de centru-dreapta de la putere, a declarat că se opune unui proiect privind o contribuţie specială pentru pensii.
În acest context, preşedintele portughez Anibal Cavaco Silva a convocat pentru luni după-amiaza Consiliul de Stat, un organ consultativ alcătuit din 21 de membri de diferite orientări politice, cu scopul de a studia „perspectivele economiei portugheze pentru perioada post-troika”.
În timpul reuniunii de la Palatul Prezidenţial, mişcarea apolitică „Que se lixe a troika” (Troika să plece) a îndemnat la organizarea unei manifestaţii, cu scopul de a cere încheierea austerităţii şi demisia Guvernului portughez.
Sondajul a fost realizat săptămâna trecută de Institutul Eurosondagens pe un eşantion de 1.025 de persoane, contactate telefonic.