„Este de aşteptat ca pe plan global ratele dobânzilor să rămână nemodificate în următoarea perioadă”, a afirmat oficialul, într-un discurs rostit la Universitatea din Lucerna, scrie Agerpres.
Îmbătrânirea populaţiei şi declinul productivităţii sunt printre factorii structurali din spatele acestei tendinţe, în timp ce băncile centrale din economiile avansate adoptă politici monetare expansioniste.
„O astfel de politică este necesară în continuare pentru a contracara impactul crizei provocate de pandemia de Covid-19. Prin urmare, este de aşteptat ca ratele dobânzilor să rămână la un nivel scăzut încă un timp. Considerăm că în acest moment vulnerabilităţile de pe piaţa imobiliară sunt la un nivel ridicat”, a avertizat Zurbruegg.
Din 2015, Banca Naţională a Elveţiei a menţinut la minus 0,75% rata dobânzii pentru depozitele constituite la SNB şi intervine pe pieţele valutare, pentru a opri aprecierea francului elveţian. Moneda Elveţiei este văzută ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al ţării. Aceste evoluţii forţează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului şi a proteja economia ţării dependentă de exporturi.
Politica monetară ultra-expansionistă a SNB face atractive investiţiile în proprietăţi imobiliare din Elveţia. Creşterea puternică a pieţei imobiliare şi a creditelor ipotecare înseamnă că au crescut riscurile la adresa stabilităţii financiare, a avertizat vicepreşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei.
Creditarea bancară reprezintă 95% din împrumuturile ipotecare din Elveţia, ceea ce a determinat SNB să urmărească atent evoluţiile din sectorul imobiliar.
Există riscul ca sistemul bancar să se confrunte cu pierderi considerabile dacă ratele dobânzilor se majorează abrupt, deşi rezervele de capital vor face ca majoritatea băncilor să poată absorbi pierderile, a declarat Zurbruegg.