Grapini: Impozitul forfetar va fi de trei ori mai mic în comparaţie cu taxarea de 16% pe profit

Viitoarea modalitate de impozitare a firmelor va înlocui impozitul de 3% pe afaceri sau 16% pe profit şi va fi o sumă fixă de trei ori mai redusă în comparaţie cu valorile plătite în prezent de către firme, a declarat ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini.
Economica.net - mar, 21 mai 2013, 09:49
Grapini: Impozitul forfetar va fi de trei ori mai mic în comparaţie cu taxarea de 16% pe profit

Grapini apreciază că acesta va fi „cel mai etic mod de plată”, pentru că fiecare domeniu de activitate are şansă să obţină un anumit venit şi o rată a profitului diferită.

„Pentru prima dată în România am propus un studiu pilot pe cod CAEN, pentru că altfel se obţine venit şi profit din industria hotelieră, altfel se obţine din restaurante şi altfel din service auto. Am făcut un studiu pe patru coduri CAEN”, a spus ministrul într-o conferinţă.

În cazul hotelurilor, studiul a fost făcut pentru un grad mediu de ocupare de 30%, şi în funcţie de acesta s-a calculat suma fixă pe care trebuie să o plătească o unitate de cazare.

Impozitul va fi calculat printr-o formulă care ia în calcul amplasamentul (rural sau urban), zona (în cazul Bucureştiului), sezonalitatea, gradul de ocupare, numărul de stele şi numărul de camere.

„Impozitul trebuie să fie motivant pentru cei care sunt corecţi, să plătească mai puţin decât ar plăti 16% impozit pe profit la o înregistrare corectă a veniturilor şi cheltuielilor şi mai puţin decât 3% pe cifra de afaceri. Suma fixă este singurul impozit şi va înlocui impozitul fie pe cifra de afaceri, fie pe profit”, a afirmat Grapini.

Ea a adăugat că studiul se află în prezent în analiza la Ministerul Finanţelor.

„Noul impozit este cel mai etic mod de plată şi este de trei ori mai puţin decât plata a 16% impozit pe profit, într-o înregistrare corectă”, a mai spus Grapini.

Impozitul forfetar, care ar urma să fie introdus de la 1 iulie, va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de înfrumuseţare sau spălătorii auto.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Ultimul lot din tronsonul montan, trimis la ANAP. Are pasaje și tuneluri pe 70% din traseu
Autostrada Unirii A8: Ultimul lot din tronsonul montan, trimis la ANAP. Are pasaje și tuneluri pe 70% din traseu
Compania Națională de Investiții Rutiere a transmis, astăzi, spre validare către Agenția Națională pentru Achiziții Publice, documentația pentru proiectarea și execuția lotului 2 B......
S-a vândut „La Fântâna”. Americanii de la Axel Johnson au cumpărat business-ul creat de antreprenorul Cristian Amza de la Oresa
S-a vândut „La Fântâna”. Americanii de la Axel Johnson au cumpărat business-ul creat de antreprenorul Cristian ...
Compania americană Axel Johnson Inc. (AJI) a achiziționat La Fântâna S.R.L, unul din principalii furnizori pe piața ...
CE Oltenia se pregătește să iasă din acordul cu Tinmar pentru constucția noilor capacități în fotovoltaic și pe gaze și își angajează avocați. Burduja: “Am fost mai mult decât înțelegători, ajunge!”
CE Oltenia se pregătește să iasă din acordul cu Tinmar pentru constucția noilor capacități în fotovoltaic și pe ...
În condițiile în care proiectele de parcuri fotovoltaice și de grup nou pe gaze care ar fi urmat să fie construite împreună ...
Europa este aproape de un acord cu Azerbaidjan pentru a continua să primească gaze via Ucraina
Europa este aproape de un acord cu Azerbaidjan pentru a continua să primească gaze via Ucraina
Mai mulţi cumpărători europeni de gaze sunt aproape de semnarea unui acord comercial cu Azerbaidjan, acord care va permite ...