Ucraina acuză Rusia că vrea să îşi crească sprijinul militar pentru separatişti

Kievul acuză Rusia că vrea să îşi crească sprijinul militar pentru separatiştii proruşi din estul Ucrainei, după decizia Moscovei de a pune capăt mandatului observatorilor europeni desfăşuraţi la frontiera ucraineano-rusă, relatează AFP.
AGERPRES - vin, 03 sept. 2021, 14:53
Ucraina acuză Rusia că vrea să îşi crească sprijinul militar pentru separatişti

„Considerăm că această decizie a Rusiei este o dovadă a intenţiei sale de a continua şi de a-şi spori livrările de arme”, „muniţii, trupe regulate şi mercenari” spre teritoriile aflate sub controlul separatiştilor, a transmis diplomaţia ucraineană într-un comunicat publicat joi seară.

Este vorba de o „sabotare” a acordurilor de pace de la Minsk privind rezolvarea acestui conflict aflat în derulare din 2014, se arată în comunicat.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a desfăşurat sute de observatori în zona de război din Ucraina şi în special în cele două puncte de trecere situate în partea frontierei ucraineano-rusă controlată de separatişti.

Rusia, acuzată de Kiev şi de Occident că îi susţine militar pe rebeli şi care neagă în continuare acest lucru, a explicat că prezenţa observatorilor în cele două posturi de frontieră „nu exercită nicio influenţă pozitivă asupra procesului de reglementare (a conflictului)” şi că „nu mai este utilă continuarea sa”.

Rapoarte ale OSCE despre aceste puncte de trecere conţin informaţii privind traversarea frontierei de către personal suspect.

Occidentul şi Ucraina acuză de asemenea Rusia că îi echipează pe separatişti în secret prin alte puncte de trecere, nesupravegheate de observatori.

Potrivit anchetatorilor internaţionali, zborul MH-17 al avionului de linie al Malaysia Airlines doborât în iulie 2014 deasupra estului Ucrainei (298 de morţi) a fost distrus de o rachetă BUK transportată de la o unitate militară rusă în zona de conflict. Moscova neagă orice responsabilitate în acest caz.

Războiul din estul Ucrainei a făcut în total peste 13.000 de morţi şi a dus la strămutarea a aproape 1,5 milioane de persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul tur al alegerilor prezidenţiale....
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...