Calitatea apei, excelentă în 78% din zonele de scăldat ale Uniunii Europene

O pondere de 94 la sută din zonele pentru scăldat ale UE respectă standardele minime pentru calitatea apei, iar în 78 la sută dintre cazuri calitatea este "excelentă", singurele ţări în care toate zonele pentru scăldat sunt la acest nivel fiind Cipru şi Luxemburg, informează Comisia Europeană.
Economica.net - mar, 21 mai 2013, 13:45
Calitatea apei, excelentă în 78% din zonele de scăldat ale Uniunii Europene

Potrivit raportului anual al Agenţiei Europene de Mediu cu privire la calitatea apei pentru scăldat din Europa, aproape cu doi la sută mai multe zone îndeplinesc cerinţele minime în comparaţie cu anul trecut, iar Cipru şi Luxemburg se remarcă prin faptul că toate zonele lor pentru scăldat au o calitate excelentă a apei.

Alte opt ţări au valori excelente ale calităţii apei, depăşind astfel media UE: Malta (97 la sută), Croaţia (95 la sută), Grecia (93 la sută), Germania (88 la sută), Portugalia (87 la sută), Italia (85 la sută), Finlanda (83 la sută) şi Spania (83 la sută), remarcându-se o îmbunătăţire a rezultatelor faţă de anul trecut, pe tendinţa pozitivă de când a început monitorizarea apelor pentru scăldat, în 1990, în temeiul unei directive europene.

„Este încurajator să constatăm cum calitatea apelor pentru scăldat din Europa continuă să se amelioreze. Cu toate acestea, mai rămân încă multe de făcut pentru a garanta că toate apele noastre sunt adecvate pentru scăldat şi pentru băut şi că ecosistemele acvatice sunt într-o stare bună. Apa este o resursă preţioasă şi trebuie să punem în practică toate măsurile necesare pentru a o proteja în totalitate”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

În fiecare an, Agenţia Europeană de Mediu (AEM) colectează date privind calitatea apei pentru scăldat – strânse de autorităţile locale de la peste 22.000 de zone din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, Croaţia şi Elveţia – şi măsoară nivelurile de bacterii provenite din apele uzate şi de la animale. Mai mult de două treimi din zone sunt plaje costiere, cu râurile şi lacurile alcătuind restul.

„Raportul de azi dovedeşte că, în general, calitatea apelor pentru scăldat este foarte bună, însă mai există unele zone cu probleme de poluare, astfel încât oamenii sunt încurajaţi să verifice calitatea locului lor preferat pentru înot”, consideră directorul executiv al AEM, Jacqueline McGlade.

Fiecare raport anual se bazează pe date din sezonul de scăldat precedent, astfel încât raportul din acest an este o compilaţie a datelor colectate în vara lui 2012.

În pofida îmbunătăţirii generale, raportul din acest an arată că aproape doi la sută din zonele pentru scăldat reprezentate de plaje, lacuri şi râuri au o calitate proastă a apei. Cele mai multe zone pentru scăldat neconforme se află în Belgia (12 la sută), Olanda ( şapte la sută) şi Marea Britanie (şase la sută). Unele din aceste plaje au trebuit să fie închise în timpul sezonului 2012, arată CE.

În general, locurile costiere pentru scăldat sunt de bună calitate, mai mult de 95 la sută din zonele de acest fel din UE îndeplinind cerinţele minime, iar 81 la sută fiind apreciate ca excelente. Prin comparaţie, 91 la sută din apele pentru scăldat din lacuri şi râuri au o calitate peste pragul minim, iar 72 la sută sunt de calitate excelentă.

Deversările de ape pluviale, provocate atunci când canalele nu pot face faţă ploilor abundente, sunt încă o problemă în unele zone, deşi o mai bună tratare a apei şi mai puţine evacuări în mediu de nămoluri de canal netratate au îmbunătăţit calitatea apei, arată CE.

La începutul anilor ’90, numai aproximativ 60 la sută din zonele pentru scăldat aveau o calitate excelentă a apei, în timp ce 70 la sută îndeplineau standardele minime.

Cetăţenii pot obţine informaţii despre calitatea apei din zona preferată de scăldat accesând pagina de internet a AEM, care permite utilizatorilor să descarce date şi să consulte hărţi interactive.

Te-ar mai putea interesa și
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services S.A. a realizat cu succes cea de-a treia emisiune de obligaţiuni în cadrul unui plasament privat în valoare de 30 de milioane de euro....
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână ...
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...