Într-un interviu acordat publicaţiei ruse Kommersant, Alekperov a explicat că reducerea producţiei de ţiţei va depinde de condiţiile de pe piaţă.
„Reglementarea nivelului producţiei poate fi diferită, în funcţie de situaţie”, a declarat şeful Lukoil.
Acesta a adăugat: „Septembrie 2022 va fi o piatră de hotar, când ar trebui ridicate restricţiile. Compania are producţie neutilizată de până la 90.000 barili pe zi (bpd) pe care sperăm să o lansăm pe piaţă”.
Anterior, Lukoil anunţase că şi-ar putea reduce participaţia în proiectul zăcământului petrolier West Qurna-2 din Irak. Marţi, Alekperov a informat că Lukoil rămâne în negocieri cu Guvernul irakian pentru a rămâne implicat în proiect.
Alekperov a explicat că în formaţiunea Yamama din West Qurna 2 este dificil de extras ţiţeiul deoarece conţine un nivel ridicat de hidrogen sulfurat.
Marţi, la bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat cu 0,2%, la 72,4 dolari, iar la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ a scăzut cu 0,5%, la 68,90 dolari.
Anul acesta, cotaţia barilului de ţiţei a urcat cu peste 40%, în urma redresării cererii de petrol, pe măsură ce economia mondială îşi revine din pandemia de coronavirus.
Deşi impactul asupra economiei mondiale a variantei Delta a coronavirusului reprezintă încă o mare necunoscută, nu se va înregistra o diminuare a cererii de petrol prognozate pentru 2021 şi 2022, a previzionat recent Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).