Cursul a urcat peste 4,35 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare

Cursul de schimb a urcat peste 4,35 lei/euro la deschiderea şedinţei interbancare şi a fluctuat uşor peste acest nivel în prima oră, într-o piaţă unde volumele de tranzacţionare au continuat să fie foarte reduse, potrivit dealerilor.
Economica.net - mie, 22 mai 2013, 07:56
Cursul a urcat peste 4,35 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare

La deschidere, euro a fost cotat la 4,3520 – 4,3530 lei, respectiv cu 0,65 – 0,75 bani peste nivelurile de marţi de la ora 16:30, de 4,3445 – 4,3465 lei/euro.

În prima oră cursul a rămas peste 4,35 lei/euro, cel mai ridicat nivel tranzacţionat fiind de 4,3530 lei/euro, iar minimul de 4,3515 lei/euro.

„Volumele sunt foarte reduse şi în linie cu ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile atât pe piaţa locală, cât şi pe cele din regiune. Volumele sunt cam la jumătatea unei şedinţe obişnuite. Este lipsă de interes şi de direcţie pe pieţe”, a afirmat un dealer.

În jurul orei 10:15, euro era cotat la 4,3500 – 4,3520 lei, respectiv cu 0,55 bani peste nivelurile de marţi de la ora 16:30, de 4,3445 – 4,3465 lei/euro.

Cursul de referinţă afişat marţi de Banca Naţională a României (BNR) a crescut pentru a cincea zi consecutiv şi a ajuns la 4,3485 lei/euro, atingând un nou nivel maxim pentru ultimele aproape patru săptămâni. O paritate mai mare decât cea de marţi a fost publicată de banca centrală în data de 25 aprilie, când euro a fost cotat la 4,3557 lei/euro.

În acelaşi timp, cursul de referinţă pentru dolar a urcat de la 3,3761 lei/dolar la 3,3781 lei/dolar şi a atins un nou maxim din ultimele aproape şase săptămâni.

Totodată, leul s-a depreciat şi în raport cu francul elveţian, rata de referinţă avansând de la 3,4878 lei/franc la 3,4907 lei/franc.

Cotaţiile leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate miercuri dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi au rămas la niveluri reduse, respectiv la 2,25% – 2,75% pe an, fiind cu mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an. Dobânzile au scăzut vizibil încă de marţi, când au ajuns la 2,17% – 2,67% pe an, după ce luni au fost la 4,49% – 4,99% pe an. Scăderea dobânzilor vine în ultimele zile ale actualei perioade în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR, iar aceste cerinţe au fost îndeplinite.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...