Cum ne mai vindem ţara: Englezii aduc afacerişti în excursii pentru cumpărarea de terenuri agricole

O companie de consultanţă imobiliară din Marea Britanie organizează un tur pentru investitorii interesaţi de terenurile agricole din România. Achiziţia de terenuri în România este o afacere bună pentru occidentali, dat fiind preţul mult mai mic.
Andrada Ghira - Dum, 26 mai 2013, 21:02
Cum ne mai vindem ţara: Englezii aduc afacerişti în excursii pentru cumpărarea de terenuri agricole

Turul, care costă 1.000 de lire sterline/persoană, va include vizitarea unor ferme agricole mai mici din zona de nord a Bucureştiului, dar şi a unor întreprinderi mai mari ce deţin terenuri arabile.

„Dorim să luăm un mic grup în România pentru a prezenta oportunităţile de investiţii agricole, atât la nivel de consorţiu, cât şi la nivel individual. Cu terenuri ale căror preţuri pornesc de la 1.500 de euro/hectar şi ajung la 4.000 de euro/hectar, dar şi câştiguri de 10%, România, care s-a alăturat Uniunii Europene în 2007, oferă câteva oportunităţi interesante pentru cei care caută să investească în agricultură”, se arată în anunţul companiei britanice.

Numărul maxim de investitori acceptaţi pentru acest tur este de 15, iar la trei zile de la lansarea anunţului într-o revistă de profil din Marea Britanie, oficialii Brown & Co spun că se apropie de acest număr.

„Brown & Co oferă o gamă variată de servicii pentru investitori, fie instituţionali sau familii care caută să investească sau care au investit deja în România. Acesta este primul tur de acest gen pe care îl organizăm în România”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Adam Oliver, reprezentantul Brown & Co în Polonia, care îşi foloseşte birourile stabilite în această ţară pentru a acoperi o regiune mai mare, precum România, Bulgaria, Ucraina şi Rusia. În ultimii ani, compania a asistat tranzacţii de terenuri agricole cu suprafeţe ce variază de la 200 la 15.000 de hectare.

Ce vor vizita potenţialii investitori

În prima zi, participanţii la tur vor avea parte de o prezentare referitoare la agricultura din România, dar şi a pieţei terenurilor agricole şi a condiţiilor de business.

A doua zi, potenţialii investitori vor vizita o fermă deţinută de un cetăţean danez, care are 1.100 hectare în apropiere de Buzău şi care în acest moment este de vânzare. Se va face o vizită şi la o altă fermă deţinută de un danez, aflată între Buzău şi Brăila, care deţine 5.000 de hectare. Apoi, se va vizita Crama Tohani, pentru a vedea mai multe oportunităţi de investiţii, dar şi de a cunoaşte mai multe din cultura locală.

În cea de-a treia zi, participanţii la tur vor vizita ferma unui antreprenor român, care deţine 700 de ha de teren, dar şi o alta de 1.500 de ha care va fi în curând scoasă la vânzare. Terenul se află în apropiere de Hârşova, pe malul Dunării, unde există o reţea de irigaţii de 50 de km, se mai arată în prezentarea programului, obţinută de ECONOMICA.NET.

Au crescut preţurile la terenurile agricole

Preţurile la terenurile agricole din România au înregistrat o creştere de 5-10% faţă de anul trecut, iar interesul este mai mare decât cel din 2011 şi 2012, se arată într-o analilză a Brown & Co. În Polonia, preţurile pentru terenurile agricole de calitate variază între 3.400 şi 13.800 de euro/ha, în timp ce în România, preţurile pornesc de la 1.700 la 5.000 de euro/hectar, în cazul celor mai bune terenuri.

Cele mai scumpe terenuri agricole sunt cele din Olanda (47.000 euro/ha) şi Danemarca (22.000 euro/ha). În Germania, spre exemplu, preţul unui hectar de teren depăşteşte 15.000 de euro, iar în Marea Britanie depăşeşte 16.000 de euro.

Brown & Co a încheiat mai multe tranzacţii şi are mai multe în desfăşurare în ţări precum România, Polonia, dar şi Ucraina. Iar ca exemplu este dată vânzarea a 30.000 de hectare deţinute de Continental Farmers Group în Ucraina şi Polonia către un consorţiu din Dubai.

Cel mai recent anunţ de intenţie de cumpărare de terenuri agricole în România a venit din partea celui mai mare administrator de ferme din Marea Britanie, Velcourt, care a înfiinţat un join-venture cu Mintridge International. Prin firma înfiinţată vor fi derulate mai multe proiecte, fiecare dintre ele cu valori cuprinse între 14 şi 20 milioane de euro.

CITEŞTE ŞI Cel mai mare fermier din Marea Britanie vrea să cumpere mii de hectaare de teren în România

Prima investiţie, de 14 milioane de euro, cu un profit de 18,7%, vizează cumpărarea a 4.450 de hectare la un preţ de 2.700 de euro/ha sau mai puţin, şi prevede îmbunătăţirea sistemului de irigare şi depozitare. Peste opt ani, după ce investitorul va vrea să facă un exit, valoarea unui hectar va ajunge la 9.500 de euro/ha.

Ce face statul

România este atractivă pentru investitorii din agricultură. Peste 60% din suprafaţa României este reprezentată de cele 14,7 milioane de hectare de teren agricol. Doar ţări precum Franţa, Spania, Germania, Marea Britanie sau Polonia ne mai depăşesc la capitolele suprafaţă agricolă şi suprafaţă arabilă. Din cele 14 milioane de hectare de terne agricol, un milion de hecatre a fost cumpărat de străini, în special de italieni, germani, danezi, dar şi firme din statele arabe.

Statul vrea să impună anumite limite persoanelor fizice care achiziţionează terenuri agricole în România. În martie 2013, Achim Irimescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii declara: „Avem intenţia să introducem anumite condiţii la achiziţia terenurilor de către persoanele fizice străine. De exemplu, de la o anumită suprafaţă în sus, să zicem cinci hectare, cumpărătorii să fie agricultori şi să aibă cunoştinţe în domeniu”. În prezent, străinii pot cumpăra terenuri în România, dacă înfiinţează o firmă, iar de la 1 ianuarie 2014, şi persoanele fizice vor putea face achiziţii de ternuri agricole.

„Mă îndoiesc că persoanele fizice vor cumpăra terenuri acum, când persoanele juridice străine au achiziţionat aproape un milion de hectare. Răul a fost deja făcut, când s-a permis achiziţia terenurilor de către persoanele juridice”, a mai declarat Irimescu. Suprafaţa agricolă totală a României era în 2010 de 13,3 milioane de hectare, din care 8,3 milioane de hectare reprezintă teren arabil. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat anul trecut că statul va lua unele măsuri în acest an pentru limitarea ahiziţiilor de terenuri de către către străini, după liberalizarea pieţei, la 1 ianuarie 2014, stipulată în Tratatul de aderare la UE.

Cine exploatează cele mai mari terenuri agricole din România

1. Agricost Iaşi – 57.000 ha
2. Ioan Nicuale – 55.000 ha
3. Adrian Porumboiu – 54.000 ha
4. Jihad El-Khalil – 35.000 ha
5. Bardeau Holding – 26.000 ha
6. Mihai Anghel – 25.000 ha
7. Martifer – 25.000 ha
8. Spearhead International – 17.800 ha
9. Ştefan Poienaru – 17.000 ha
10. A&S International 2000 – 15.000 ha
Sursa: Agrointel

 

Te-ar mai putea interesa și
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mai multe organizații patronale au transmis astăzi un apel, cu titlul "România, sens unic spre viitor, via UE, NATO și OCDE", în care cer mediului politic menținerea țării noastre pe......
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi legea bugetului naţional pentru 2025, din care puţin peste 50 de ...
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare al criptoactivelor
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare ...
Cu prilejul celei de a 17-a reuniuni plenare a forumului global al OCDE cu privire la transparenţă şi schimb de informaţii ...
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” – Corneliu Bodea
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” ...
Corneliu Bodea, fondatorul grupului Adrem și președintele Centrului Român al Energiei (CRE), spune că ar trebui ca clienții ...