Fostul șef al Transporturilor a menționat la capitolul realizări deschiderea nodului de la Sebeș între A1 și A10.
Restul inaugurărilor promise în 2021 ar urma să aibă loc spre finalul anului: Pasajul Mogoșoaia/Strabag – 1 octombire, lotul Ungheni – Târgu Mureș din A3/Strabag – noiembrie, lotul 2 din Sebeș – Turda/Aktor – undeva între 1 și 15 noiembrie, tronsonul 2 din DX Craiova – Pitești/UMB, drumul de legătură Giurgiu/Porr și centura Satu Mare/Itinera în decembrie.
La capitolul realizări, fostul oficial de la Transporturi a vorbit și despre deschiderea de șantiere:
– A1 Sibiu – Pitești lot 5 Pitești – Curtea de Argeș/Astaldi (WeBuild) – autorizație de construire din iunie, ordin de începere pe 1 septembrie,
– DX12 Craiova – Pitești tronsonul 3/UMB – autorizație de construie din martie,
– A0 Autostrada de Centură a Bucureștiului Sud lotul 3/Aktor – autorizație de construire din iulie
– A3 Autostrada Transilvania între Cluj-Napoca și Oradea, secțiunile Nădășelu – Poarta Sălajului/UMB – AC din aprilie și Nușfalău – Suplacu de Barcău/Nurol – AC din iulie.
Odată cu părăsirea fotoliului din Ministerul Transporturilor, Drulă a anticipat și ce contracte ar putea fi semnate în perioada următoare:
– A3 Autostrada Transilvania lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș, unde a fost anunțat câștigător Construcții Erbașu,
– A0 Nord Autostrada de Centură a Bucureștiului loturile 1 și 3, unde vor fi anunțați noii câștigători,
– A1 Sibiu – Pitești lotul 4 , după soluționarea eventualelor contestații. Aici a fost din nou desemnat câștigător constructorul austriac Porr,
– Dublarea Centurii București între A1 și DN5.
Totodată, Drulă a anticipat și termene pentru depunere oferte și selectare de candidați la mega-licitațiile aflate în desfășurare:
În plus, Drulă a menționat și termene de lansări licitații, proiecte pe care le lasă „moștenire”:
– A7 Buzău-Focșani în octombrie,
– A7 Focșani-Bacău-Pașcani în decembrie
– A13 Sibiu-Făgăraș în octombrie,
– Centura metropolitană Cluj în decembrie
Rămâne de văzut câte din proiectele de mai sus vor fi implementate la termenele anunțate de Cătălin Drulă. În cazul unora, pasionații de infrastructură au început deja să avertizeze că termenele respective nu pot fi îndeplinite. Este cazul tronsonului 2 din DX12, despre care Asociația Pro Infrastructură a anunțat joi că sunt șanse minime să fie deschis integral (40 km) pe profil complet (4 benzi) până la finalul anului. De asemenea, pasionații de infrastructură au atras atenția că până la final de an sunt șanse foarte mici să mai fie scos la licitație vreun lot din A7, având în vedere perioada necesară emiterii acordului de mediu.