„Planurile vor fi publicate cu două săptămani înainte”, a afirmat Dumitraşcu la un seminar pe tema energiei.
Listarea a 15% din producătorul de gaze Romgaz Mediaş va avea loc în octombrie, iar pentru listarea Complexului Energetic Oltenia este nevoie de restructurări şi un „masterplan”.
Întrebat de ce statul vrea să renunţe la controlul Electrica, societate care are profit, Dumitraşcu a invocat legea privatizării şi a spus că astfel statul va avea venituri mai mari şi că, în continuare, va putea lua decizii în companie.
„Există legea privatizării, prin care statul trebuie să îşi diminueze participaţiile în toate sectoarele. Discuţiile cu FMI erau neclare referitoare la Electrica (…). Erau premise de nereuşită sau preţul era mic. A fost nevoie de o remodelare. A rezultat ca vânzarea a 51% ar fi mult mai în favoarea noastră”, potrivit şefului OPSPI.
Într-un acord de anul trecut cu FMI, Guvernul se angaja să privatizeze subsidiarele de distribuţie, furnizare şi servicii ale Electrica. Potrivit lui Dumitraşcu, s-a renunţat la acel plan pentru s-a constatat că prin cedarea a 51% din capitalul Electrica statul va încasa mai mulţi bani.
El a precizat că Electrica poate devenui mult mai eficienţă, odată ce statul va ceda controlul asupra companiei.
Potrivit lui Dumitraşcu, statul speră să găsească un investitor strategie care să cumpere 51% din capitalul Complexului Energetic Huneadoara, dar „lucrurile sunt mai complexe”.