„Am discutat despre plafonarea prețului la gaze, vor fi în continuare discuții între Ministerul Energiei, Consiliul Concurenței și Comisia Europeană pe această temă. E important să nu distorsionăm foarte mult piața, căci atunci motivația de a investi dispare pentru companii. Vrem ca măsura să fie cât mai puțin invazivă, însă ne confruntăm într-adevăr cu o situație specială”, a spus Cîțu, după ședința de Guvern în care s-a discutat și despre compensarea facturilor la gaze și energie electrică.
Cîțu a spus că se are în vedere plafonarea prețurilor la gaze în condițiile în care mai multe state europene au anunțat că intenționează să facă acest lucru și sunt în discuții cu Comisia Europeană.
Pe de altă parte, potrivit Administrației Prezidențiale, președintele României va avea o întâlnire mâine cu noul director general al grupului OMV, Alfred Stern, care vine în România cu o delegație a companiei austriece. OMV este acționarul majoritar al Petrom, al doilea producător de gaze al țării.
Anunțul premierului vine după ce PSD a anunțat că va depune un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor la energie electrică.
„PSD va depune astăzi sau mâine un proiect de lege privind plafonarea preţului la energie în România. Principiile de bază sunt următoare: plafonarea pentru şase luni a preţului la o medie pe ultimele şase luni de la momentul intrării în vigoare a legii. Va fi creat un fond la Ministerul Energiei care să compenseze pierderile la furnizori, contul acela va fi alimentat de către bugetul de stat, o parte, şi o parte de către sumele luate de la producătorii de energie, 50% din profitul fiscal declarat.
Atragem atenţia guvernului că aceasta este o soluţie temporară, o soluţie la adăpostul căreia guvernul trebuie să se apuce un pic de treabă”, a spus vicepreședintele PSD, Mihai Tudose.
Vicepreședintele ANRE Zolatn Nagy Bege a afirmat la finalul săptăpmânii trecute că o reintroducere a plafonării prețurilor la energie electrică și gaze, ar avea consecințe nocive pentru țară și a spus că sunt preferabile mecanismele de susținere a consumatorilor prin compensații unei noi reglementări a prețurilor.
“Din păcate, sunt șanse ca această liberalizare să nu treacă de faza de copilărire. Sunt din ce în ce mai multe voci care cer o plafonare a prețurilor, cer o reintroducere a prețurilor reglementare. Sper ca politicienii să reziste acestei tentații, pentru că există riscul de a arunca România cu ani în urmă, nu se vor face investiții, nu vom mai îndeplini nicio țintă din ce ne-am asumat”, a spus Bege.
Oficialul ANRE a mai pus că există alte soluții de a ajuta consumatorii expuși la creșterile de prețuri din ultima vreme, preferabile unei plafonări dictate administrativ.
“Există posibilitatea de a plafona pe perioade limitate prețul, este în legea concurenței. Dar aș spune că, dacă tot avem o lege a consumatorului vulnerabil, și se vorbește și despre acel mecanism suplimentar (intenția guvernului de a compensa cu până la 30-40% factura la nivelul consumului și/sau venitului mediu, suplimentar sprijinului pentru vulnerabili – n.red.), acestea sunt metode și mijloace mai eficiente de a ajuta, decât o plafonare generală a prețurilor”, a mai spus oficialul ANRE.