Preşedintele Sindicatului Liber Vulcan, Nicu Neaţă, a declarat pentru MEDIAFAX că aproximativ 300 de angajaţi de la Vulcan au ieşit în curtea fabricii joi dimineaţă, pentru a doua zi consecutiv, aceştia fiind nemulţumiţi de faptul că de aproape trei luni nu şi-au primit salariile.
Neaţă a precizat că protestul angajaţilor a fost oprit de administratorul judiciar, Remus Borza, care le-a transmis că „de azi el este cel care decide tot în societate”.
Potrivit liderului sindical, Borza le-a mai spus angajaţilor de la Vulcan că în următoarele zile va deschide un cont pentru insolvenţă, în care vor intra banii din contracte şi aceştia vor putea fi folosiţi doar pentru plata salariilor şi a materialelor necesare pentru onorarea contractelor, iar de săptămâna viitoare face plăţile salariale şi materiale.
„Momentan oamenii au înţeles, dar nu ne-au dat un termen până la care vor plăti salariile. Noi ne aşteptăm ca măcar la începutul săptămânii viitoare să intre, dar nu e nicio certitudine. Dacă nu se plătesc salariile, probabil vor începe noi proteste”, a spus Nicu Neaţă.
Administratorul judiciar al Vulcan Bucureşti, Remus Borza, l-a demis joi pe directorul general al companiei, Laurenţiu Pârvu, şi le-a promis muncitorilor că în decurs de două-trei săptămâni vor începe să primească salariile restante.
„Prima măsură pe care am luat-o ca administrator judiciar al Vulcan este demiterea directorului general, Laurenţiu Pârvu, şi înlocuirea lui cu Dan Sava, inginer mecanic şi director de producţie la Vulcan”, a declarat Borza pentru MEDIAFAX.
El a spus că s-a întâlnit joi dimineaţă cu muncitorii de la Vulcan, care protestau în curtea uzinei pentru că nu şi-au primit salariile de cinci luni.
„Le-am explicat situaţia societăţii şi le-am spus că în două-trei săptămâni vor începe să primească din salariile restante, pentru că sunt neplătiţi de cinci luni. În decurs de două luni vor ajunge la zi cu salariile”, a afirmat Borza.
Acesta a precizat că muncitorii au înţeles situaţia şi că nimeni nu mai protestează în curtea fabricii.
Administratorul judiciar s-a întâlnit şi cu şefii de secţie şi liderii de sindicat, cărora le-a explicat, de asemenea, evoluţia negativă din ultimii ani a societăţii.
„Situaţia este complicată, dar poate fi depăşită. Se va lucra în trei schimburi pentru onorarea comenzilor şi găsirea unor noi contracte”, a mai spus Remus Borza.
Tribunalul Bucureşti a aprobat intrarea în insolvenţă a companiei Vulcan Bucureşti, deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender, la solicitarea acesteia, din cauza unor datorii de 37 milioane euro.
Afacerile Vulcan au scăzut de la 104,9 milioane lei în 2010 la 93,2 milioane lei în 2011, respectiv la 73,7 milioane lei în 2012.
Compania avea în 2010 pierderi de 19,6 milioane de lei, pentru ca un an mai târziu valoarea acestora să urce la 30,6 milioane lei, iar în 2012 la 48,5 milioane lei.
Vulcan are aproximativ 900 de angajaţi şi datorii restante către aceştia de circa 3,5 milioane lei.
Compania produce cazane pentru centrale electrice, echipamente industriale şi unităţi de pompare. Înfiinţată în 1904, compania este în prezent listată la Bursa de Valori Bucureşti, având ca acţionar majoritar Grupul Energetic Tender, al omului de afaceri Ovidiu Tender.