“Suntem totuşi pregătiţi şi în acest moment portofoliul de turbine pe gaz ale Siemens oferă deja operare parţială pe hidrogen, un mix de 15% gaz cu hidrogen. Deci lucrurile evoluează, suntem deja în viitor. Dar pe de altă parte trebuie să spunem aici că trebuie să venim cu preţul per kg/hidrogen de la 6 euro la 1,5 euro până în 2030.
Asta este o cheie pentru a putea folosi hidrogenul în cantităţile despre care se vorbea, în GW. Dar nu se poate ajunge acolo fără proiecte pilot şi aşteptăm să vedem în ce măsură tranziţia energetică din România va fi ajutată şi de fondurile europene pentru că fără ele din păcate preţul energiei (al tranziţiei – n.red) va fi plătit într-un timp foarte scurt de consumatorul final”, a mai explicat Rușeț.
„Pot să spun că orice tehnologie pe care am dezvoltat-o în decursul vremurilor a avut mai multe faze. Din perspectiva hidrogenului lucrurile au avansat şi suntem în soluţii comerciale între 20 şi 100 de MW şi ţinta este de 1.000 de MW. În următorii 5-10 ani se pot face. Depinde totul de cât din zona de OPEX va fi asigurată din fonduri europene. Altfel business-case-ul cu hidrogen va fi greu de realizat”, a mai spus oficialul Siemens Energy
Ruşeţ a mai spus că prin fondurile europene curente se poate acoperi un gol de finanţare de 25 de ani care s-a acumulat în Europa în zona de producţie de energie electrică, finanţări care să ducă capacităţile de generare într-o stare de „state of the art”.
Oficialul companiei a amintit că Siemens poate furniza echipamente pentru noile investiții în capacități energetice după ce acestea vor fi demarate.
„Noi acoperim întregul lanţ al energiei şi văzând ce se întâmplă în piaţă nu pot decât să mă bucur că partenerii noştrii au o perspectivă atât de pozitivă asupra investiţiilor în energetică. Suntem o companie prezentă în România şi încercăm să fim alături de partenerii noştrii pentru a aduce viitorul astăzi, nu mâine. Încercăm să promovăm energia prin resursa umană din România. Toate tehnologiile de care s-a vorbit, regenerabile, convenţionale sau hidrogen, vor fi asigurate şi piaţa poate să stea liniştită. În momentul în care investiţiile pornesc, noi suntem aici”.