Rezoluţia interimară face referire la şase verdicte care acoperă nouă cereri privind neexecutarea deciziilor tribunalelor naţionale sau a sentinţelor forurilor de arbitraj emise între 2000 şi 2011, care au dispus unor societăţi controlate de stat să plătească diverse sume părţilor reclamante.
Comitetul de Miniştri îşi exprimă regretul profund că, în pofida apelurilor sale urgente şi repetate, autorităţile române nu au efectuat încă plăţile în cauză şi îşi exprimă, de asemenea, via îngrijorare privind eşecul lor continuu de a furniza o reparaţie reclamanţilor, se menţionează în comunicat.
Deplângând absenţa prelungită a oricărei informaţii privind orice evoluţie vizând soluţionarea acestor cazuri, rezoluţia interimară cheamă autorităţile române să informeze oficial Comitetul de Miniştri privind toate evoluţiile pertinente.
De asemenea, aceasta reiterează că România, în calitate de stat parte a convenţiei, are obligaţia necondiţionată de a se conforma verdictelor definitive ale CEDO.
O rezoluţie interimară este o formă de decizie adoptată de Comitetul de Miniştri menită să depăşească situaţii mai complexe care merită o atenţie specială, se mai menţionează în comunicatul CoE.
Comitetul de Miniştri a avut, între 14 şi 16 septembrie, reuniunea sa trimestrială pentru supervizarea executării verdictelor CEDO. În virtutea articolului 46 a Convenţiei europene a drepturilor omului, statele parte se angajează să se conformeze verdictelor CEDO.
Pentru a supraveghea executarea verdictelor, Comitetul de Miniştri se bazează pe informaţiile furnizate de autorităţile naţionale implicate, reclamanţi, ONG-uri, instituţii naţionale pentru drepturile omului şi alte părţi interesate.