Gazprom deţine încă privilegiul de a vinde singur gaz rusesc în toată lumea. Situaţia s-ar putea însă schimba curând graţie gazului lichefiat, fiindcă reţeaua de conducte a Gazprom nu va mai juca niciun rol la transport. Gazul lichefiat va putea fi transportat oriunde cu ajutorul navelor. Astfel, Gazprom riscă să-şi piardă monopolul de export şi de dictare a preţurilor mai ales în spaţiul Asia-Pacific, relateaza Deutsche Welle.
Ministerul Energiei de la Moscova tocmai elaborează un nou regulament pentru export, care să permită şi altor firme din Rusia livrarea pe pieţele externe a gazului lichefiat. Două companii puternice se află deja aliniate la start. Este vorba de producătorii de energie Novatek şi Rosneft. În calitate de firmă de stat, Rosneft este controlată de Kremlin, la fel ca şi Gazprom. Novatek în schimb este întreprindere privată. Dar şi aceasta se poate bizui pe ajutor din partea statului, fiindcă proprietarii sunt strâns legaţi de preşedintele Vladimir Putin.
Dezbaterea legată de monopolul de export nu este una nouă. Gazprom a semnat un acord cu Novatek deja din anul 2010, referitor la peninsula Jamal din vestul Siberiei, considerată printre cele mai mari rezervoare de gaz din lume. Acel acord permite Novatek să exporte gaz lichefiat pe pieţele asiatice. În schimbul încuviinţării, Novatek varsă către Gazprom până la cinci la sută din încasările astfel obţinute.
Cu câteva luni în urmă, Novatek a primit un ajutor neaşteptat în lupra cu Gazprom din partea lui Igor Setşin, influentul şef al Rosneft, odinioară responsabil guvernamental pentru sectorul energetic. Acesta a declarat oficial că Gazprom nu va suferi mari pierderi dacă şi alte companii ruseşti vor primi permisiunea să exporte gaz în regiunea Asia-Pacific.
Până acum, Rosneft nu a derulat proiecte în domeniul gazului lichefiat. De curând a intrat însă în posesia a 40 de licenţe pentru exploatarea gazului în Rusia, în regiuni de coastă în care se bănuieşte existenţa unor importante zăcăminte. De aceea, Setşin propune acum o liberalizare a exportului de gaz lichefiat.
Afirmaţiile responsabilului par să aibă susţinerea guvernului rus, altfel nu se poate explica graba cu care autorităţile competente, în frunte cu Ministerul Energiei, au trecut la întocmirea noului regulament de export pentru sectorul energetic.
Gazprom este implicat în dezbaterile care însoţesc reforma şi avertizează asupra riscurilor pe care le presupune liberalizarea exporturilor. „În contextul crizei pe care o traversează economia globală, o concurenţă între producătorii de gaz din Rusia ar provoca pe pieţele de desfacere o scădere a preţurilor şi, implicit, o scădere a încasărilor Rusiei”, a comunicat oficiul de presă al concernului.