Descentralizare: Transferul de competenţe în plan local, însoţit obligatoriu de unul de resurse

Orice proces de transfer de competențe și atribuții în plan local să se facă în mod obligatoriu și cu un transfer de resurse, au convenit participanţii la o întâlnire pe tema descentralizării organizată de MDRAP, prilej cu care au fost propuse şi competenţe la nivel local, regional şi central.
Economica.net - Dum, 26 mai 2013, 14:02
Descentralizare: Transferul de competenţe în plan local, însoţit obligatoriu de unul de resurse

La întâlnirea organizată în Tulcea de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) au participat reprezentanți ai structurilor asociative ale administrației publice locale, cu primari și președinți de consilii județene, în prezența reprezentanților unor ministere și a membrilor grupului academic al Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG), precizează MDRAP, într-un comunicat.

În cadrul întâlnirii, arată sursa citată, s-a convenit ca orice proces de transfer de competențe și atribuții în plan local să se realizeze în mod obligatoriu și cu un transfer de resurse.

De asemenea, unul dintre principiile foarte importante care au fost stabilite în legătură cu descentralizarea competențelor se referă la criteriile de repartizare. Astfel, participanții la întâlnire au propus ca la nivelul consiliilor locale și județene să se exercite competențe în special de administrare, consiliile regionale să aibă competențe legate de dezvoltarea regiunii, iar la nivel central să rămână cele legate de elaborarea politicilor și strategiilor naționale, cele de reglementare și cele de monitorizare și control.

Tema discuțiilor, subliniază MDRAP, a fost stabilită având în vedere faptul că descentralizarea este un proces derulat în paralel cu cel de regionalizare, iar stabilirea competențelor pe fiecare nivel administrativ trebuie să se realizeze după consultări cât mai ample cu cei direct vizați de acest proces.

„Am stabilit să avem aceste discuții chiar cu cei către care vrem să transferăm competențe, adică reprezentanții autorităților publice locale – primari de comune, de orașe și municipii, președinti de consilii județene. Am ținut să participe la discuții și cei care vor trebui să legifereze ceea ce propunem noi”, a declarat sâmbătă, la o conferință de presă organizată după primele două zile de dezbatere, vicepremierul Liviu Dragnea.

Tot Dragnea s-a declarat mulţumit de cum decurge întâlnirea despre descentralizare, „mai ales pentru faptul că cei prezenți sunt foarte implicați, au contribuit din plin la discuții, s-au pregătit încă dinainte cu întrebări și propuneri concrete, au luat foarte în serios acest proces”, după cum a explicat el, citat în comunicatul MDRAP.

Discuţiile de la Tulcea vor fi urmate de alte întâlniri de lucru, organizate periodic de MDRAP pentru detalierea procesului de descentralizare. „Propunerile și observațiile formulate sunt centralizate la nivelul ministerului, care le va analiza și le va transpune în proiecte de modificare a actelor normative existente în domeniul administrației publice. Proiectele legislative rezultate vor fi prezentate la următoarele întâlniri”, precizează ministerul.

În paralel cu întâlnirile de lucru pentru descentralizare, MDRAP organizează, în fiecare regiune de dezvoltare, dezbateri cu participare publică pentru procesul de regionalizare.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat joi, la Iaşi, la o dezbatere privind regionalizare, că stabilirea reşedinţelor regionale este „decizia care naşte cele mai multe patimi”, astfel că aceasta va fi penultima etapă în acest proces, adăugând că Ministerul Dezvoltării a făcut un sondaj privind preferinţa oamenilor pentru viitoarele capitale regionale.

MDRAP este instituția desemnată în februarie 2013, prin Memorandumul aprobat de Guvernul României, să coordoneze pregătirea procesului de regionalizare-descentralizare.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...