Regele cerealelor ipotechează toate acţiunile şi dividendele Azomureş, prezente şi viitoare

Cele trei companii acţionare ale Azomureş Tg. Mureş, controlate de miliardarul Andreas Zivy, supranumit „regele cerealelor", au decis ipotecarea tuturor acţiunilor combinatului de îngrăşăminte chimice în scopul garantării unui credit de la Credit Suisse şi UBS, potrivit anunţului publicat în Monitorului Oficial.
Economica.net - lun, 27 mai 2013, 10:38
Regele cerealelor ipotechează toate acţiunile şi dividendele Azomureş, prezente şi viitoare

Compania elveţiană Ameropa AG, proprietara Azomureş Tg. Mureş, garantează o facilitate de credit de la Credit Suisse şi UBS AG cu toate cele peste 526 de milioane de acţiuni ale Azomureş, cu dividendele aferente,  dar şi cu acţiunile pe care le-ar putea emite în viitor,  „împreună cu toate drepturile şi interesele ataşate acestora, (…) care există în prezent sau vor fi constituite în viitor”,  potrivit anunţului publicat în  Monitorul Oficial partea a IV-a nr, 2731 din 24 mai.

Până la delistarea sa, de acum nici jumătate de an, Azomureş a fost una dintre puţinele companii evaluate la peste un miliard de lei de la Bursă.

Ameropa AG  deţine  Azomureş Tg. Mureş prin companiile Eurofert Ivestment, Azomureş Holdings (înregistrate în Delaware – SUA) şi Pelikan Fertilizers din Elveţia.

Ameropa este controlată de omul de afaceri elveţian Andreas Zivy şi este unul dintre cei mai mari traderi de produse agricole din Europa. Elveţienii de la Ameropa mai deţin în România traderul de cereale Ameropa Grains (fostul Comcereal Constanţa), care are importante capacităţi de depozitare a cerealelor în Dobrogea, ca şi traderul local Chimpex Constanţa.

Traderul elveţian de îngrăşăminte chimice şi cereale Ameropa a preluat în luna martie anul trecut controlul Azomureş, cumpărând Eurofert Investment, de la un grup de investitori turci. Astfel, Ameropa a preluat indirect peste 75% din acţiunile Azomureş, pentru circa 150 de milioane de euro.

Ulterior Ameropa a derulat o ofertă obligatorie de preluare, prin care şi-a majorat participaţia la 96,49% şi a plătit 240,8 mil. lei (aproape 54 mil. euro) pentru pachetul de 20,62% cumpărat în ofertă.

Despre Andreas Zivy se ştie că a moştenit în urmă cu doi ani un adevărat imperiu cu structuri de comerţ de materii prime agricole şi fertilizatori ce operează în 28 de ţări şi care are peste 4.500 de angajaţi. Grupul a fost clădit imediat după al doilea război mondial de Felix Zivy, tatăl actualului proprietar al Azomureş.

Noua strategie a conducerii Azomureş vizează „întoarcerea spre piaţa românească” în următorii doi ani, perioadă în care ponderea producţiei de îngrăşăminte livrate pe piaţa internă va creşte de la 30% la 60-70%, potrivit oficialilor companiei.

Te-ar mai putea interesa și
China răspunde ameninţării lui Trump de creştere a tarifelor vamale: „Nimeni nu va câştiga un război comercial”
China răspunde ameninţării lui Trump de creştere a tarifelor vamale: „Nimeni nu va câştiga un război comercial”
Purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei în SUA a dat asigurări că "nimeni nu va câştiga un război comercial sau tarifar" după ce preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis cote......
Formula 1, acord de principiu cu GM pentru intrarea pe grilă a noii echipe GM/Cadillac din 2026
Formula 1, acord de principiu cu GM pentru intrarea pe grilă a noii echipe GM/Cadillac din 2026
Formula 1 a anunţat că a ajuns la un acord de principiu cu General Motors (GM) pentru a sprijini încorporarea GM/Cadillac ...
Protecţionismul revine la nivel mondial. Care sunt pericolele politicilor ce îşi propun să apere interesele domestice – raport BERD
Protecţionismul revine la nivel mondial. Care sunt pericolele politicilor ce îşi propun să apere interesele domestice ...
O revenire globală a politicilor industriale care îşi propun să protejeze interesele domestice ameninţă cooperarea ...
Nissan caută un investitor care să înlocuiască acțiunile vândute de Renault
Nissan caută un investitor care să înlocuiască acțiunile vândute de Renault
Constructorul auto japonez Nissan Motor caută un investitor pe termen lung, în special o bancă sau un grup de asigurări, ...