Vaccinul anti-COVID-19 şi cel antigripal pot fi administrate în siguranţă în acelaşi timp – studiu

Oamenii pot primi în condiţii sigure un vaccin COVID-19 şi un vaccin antigripal în acelaşi timp, procedura neavând un impact negativ asupra răspunsului imun produs de oricare dintre cele două, a concluzionat un studiu britanic publicat joi, relatează Reuters.
AGERPRES - vin, 01 oct. 2021, 10:45
Vaccinul anti-COVID-19 şi cel antigripal pot fi administrate în siguranţă în acelaşi timp - studiu

Marea Britanie şi alte ţări din emisfera nordică se pregătesc pentru o iarnă grea şi posibilitatea unei creşteri a numărului cazurilor de gripă în condiţiile relaxării restricţiilor asociate COVID-19, inclusiv distanţarea fizică.

Vaccinurile cu doza de rapel (booster) pentru COVID-19 sunt administrate persoanelor vârstnice şi celor vulnerabile şi angajaţilor din sectorul sanitar în Marea Britanie, în timp ce premierul Boris Johnson a promis cel mai mare program de vaccinare antigripală din istorie în acest an.

Studiul, condus de Universitatea din Bristol, a constatat că reacţiile adverse raportate au fost în general uşoare până la moderate la testele efectuate cu trei vaccinuri antigripale şi unul dintre vaccinurile anti-COVID-19 Pfizer sau AstraZeneca.

”Acesta este un pas cu adevărat pozitiv, care ar putea însemna mai puţine programări pentru cei care au nevoie de ambele vaccinuri”, a declarat Rajeka Lazarus, consultant infecţionist la Spitalele Universitare Bristol şi Weston şi investigator principal pentru studii asupra vaccinurilor COVID-19.

”Rezultatele acestui studiu au fost prezentate în cadrul Comitetului comun pentru vaccinare şi imunizare (JCVI) pentru examinare şi îi va ajuta pe factorii de decizie în planificarea viitorului acestor programe importante de vaccinare”, a adăugat cercetătoarea.

Vaccinurile au fost realizate în aceeaşi zi, în fiecare braţ.

Participanţilor dintr-un grup li s-a administrat la o primă vizită un vaccin anti-COVID-19 şi un vaccin antigripal, urmate de un placebo la a doua vizită. Celor din alt grup li s-a administrat un vaccin anti-COVID-19 şi un placebo administrat în aceeaşi zi, urmate de un vaccin antigripal în a doua zi.

Studiul a constatat că 97% dintre participanţi şi-au exprimat dorinţa de a primi două vaccinuri în cadrul aceleiaşi vizite în viitor.

Studiul a implicat 679 de voluntari în 12 locaţii din Anglia şi Ţara Galilor, iar rezultatele finale urmează să fie publicate în jurnalul ştiinţific Lancet.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...