La Marele Premiu al Principatului Monaco, desfăşurat duminică, Red Bull şi Ferrari au înaintat comisarilor FIA un protest oficial după ce s-a descoperit că Pirelli şi Mercedes au efectuat o sesiune secretă de teste de trei zile (15-17 mai), în condiţiile în care testele sunt interzise pe parcursul sezonului.
Red Bull şi Ferrari au acuzat Mercedes că a încălcat articolul 22.4 din regulamentul sportiv, potrivit căruia testele pe parcursul sezonului sunt interzise cu excepţia unei singure şedinţe de trei zile pentru un tânăr pilot sau cu excepţia unor încercări aerodinamice în linie dreaptă. Echipele rivale nu au fost informate de testul efectuat de Mercedes, care a presupus nu numai folosirea monopostului F1W04 din acest sezon, ci şi participarea piloţilor titulari, Nico Rosberg şi Lewis Hamilton. Adversarii cred că Mercedes poate beneficia astfel de un important avantaj tehnic în lupta pentru titlurile mondiale, în condiţiile în care Pirelli va schimba compoziţia pneurilor pentru restul sezonului.
„Pot să înţeleg că Pirelli vrea să testeze pneurile. Însă este dezamăgitor că nu a făcut-o într-o manieră transparentă. A avut loc un test de trei zile cu un monopost din acest sezon, echipat cu pneuri ce vor fi folosite începând cu următorul Grand Prix. Puteţi să-i spuneţi cum vreţi, dar acesta este un test”, a declarat managerul Red Bull, Christian Horner, care a precizat că a aflat abia sâmbătă noapte de testul Pirelli-Mercedes.
„Noi dorim o clarificare în acest caz. Dacă nu este o încălcare a articolului 22, atunci am fi şi noi interesaţi să facem acelaşi lucru”, a adăugat un purtător de cuvânt al Ferrari, echipă care a efectuat şi ea în acest sezon o sesiune de teste cu Pirelli, însă a folosit monopostul din 2011.
Adversarii germanilor speculează că Mercedes caută o soluţie după ce a avut mari probleme cu uzura pneurilor în acest început de campionat, în ciuda faptului că echipa a înregistrat rezultate excelente în calificări.
În Spania, Mercedes a monopolizat linia întâi a grilei şi a terminat cu un pilot pe locul şase (Rosberg) şi cu celălat (Hamilton) pe locul 12 la mai mult de un tur de învingător, în condiţiile în care niciunul nu a avut vreun incident pe pistă. „Săgeţile argintii” sunt foarte rapide în calificări şi extrem de lente în cursă. Această diferenţă a fost vizibilă şi în etapa din Bahrain, când Rosberg a terminat pe locul 9, deşi a pornit din pole-position. La Monaco, Rosberg a câştigat în sfârşit după ce a plecat din fruntea grilei, dar rezultatul nu este unul elocvent, în condiţiile în care pe străzile din Monte Carlo este greu de depăşit.
De cealaltă parte, Pirelli se apără susţinând că are un contract cu FIA, în cadrul căruia i se permite efectuarea unor teste limitate, iar cel de la Barcelona se înscrie în prevederile regulamentare.
FIA a recunoscut înţelegerea cu Pirelli privind efectuarea unor teste de dezvoltare a pneurilor cu o echipă, folosind un monopost din sezonul în curs, în limita a 1.000 de kilometri, dar a precizat că producătorul italian trebuie să fi oferit tuturor echipelor această posibilitate. La începutul lunii mai, Pirelli a cerut FIA permisiunea de a efectuat o serie de teste, iar forul automobilistic mondial a sfătuit constructorul de pneuri să ofere tuturor echipelor această posibilitate, pentru a asigura echitatea sportivă completă.
„După această comunicare, FIA nu a mai primit niciun fel de informaţii despre un posibil test de la Pirelli sau de la Mercedes-AMG. Mai mult, FIA nu a primit o confirmare că tuturor echipelor li s-a oferit oportunitatea de a lua parte în acest test”, a menţionat Federaţia Internaţională de Automobilism, într-un comunicat.
FIA a adăugat că pe baza raportului comisarilor poate înainta acest caz instanţei sale, pentru a decide eventuale sancţiuni. „O astfel de procedură ar putea fi urmată, conform regulamentului disciplinar al FIA”, se mai arată în comunicat.