„Noi avem pregătită, aproape finalizată schema pentru IMM-uri şi, cum dorim să fie aplicabilă tot de la 1 noiembrie…Eu sunt din fire o persoană optimistă şi cred că o să o aprobăm tot prin ordonanţă de urgenţă”, a menţionat el, adăugând: „Haideţi să vedem cum evoluează lucrurile în Parlament”, referindu-se la moţiunea de cenzură care va fi supusă marţi votului celor două Camere.
Popescu a adăugat că este dispus să discute cu toţi senatorii şi deputaţii pentru a sprijini acest proiect de lege, însă a spus din nou că acesta va fi aprobat tot prin ordonanţă de urgenţă.
„Sigur că da, sunt dispus să discut cu absolut toate forţele politice din Parlament pentru a discuta ce este mai bine pentru români. Inclusiv Legea offshore am spus că-mi doresc o majoritate mai mare decât majoritatea guvernamentală. Deci, sigur că sunt dispus, dar v-am spus sunt o fire optimistă şi cred că o vom aproba tot prin ordonanţă de urgenţă”, a susţinut şeful de la Energie.
La afirmaţia unui jurnalist: „Deci sunteţi sigur că mâine moţiunea va pica”, ministrul a răspuns: „V-am spus că sunt optimist şi cred că va fi aprobată prin ordonanţă de urgenţă”.
Ministerul Energiei lucrează la o schemă de ajutor pentru întreprinderile mici şi mijlocii, în contextul crizei preţurilor la energie, pe lângă cea a populaţiei, şi vrem să fie aplicabilă începând cu data de 1 noiembrie pentru această iarnă, a declarat, pe 29 septembrie, la un eveniment dedicat, ministrul Virgil Popescu.
„Este o instabilitate, este adevărat, din toate punctele de vedere. Avem o criză pe piaţa energiei, avem o criză a preţurilor în energie, a preţurilor la gaze naturale, care este globală în acest moment, de aceea este evident că avem această incertitudine, dar am văzut şi un optimism moderat, este adevărat, al întreprinzătorilor. Revenind la criza preţurilor din energie, lucrăm la o schemă de ajutor pentru IMM-uri, pe lângă cea a populaţiei, care este gata, şi vrem să fie aplicabilă începând cu data de 1 noiembrie pentru această iarnă”, a spus Popescu, la evenimentul de lansare a lucrării „Carta Albă a IMM-urilor din România”.
Guvernul a adoptat o schema de compensare pentru facturile de gaze și energie electrică ale consumatorilor casnici, prin care, ca regulă general, statul suportă 21 de bani/kWh din facture de energie electrică a oricărui consumator până la nivelul de 1.000 kWh consumați în intervalul 1 noiembrie-31 martie și 25% din factura de gaze pentru persoanele fizice care consumă în aceeași perioadă până la 1.000 de metri cubi de gaze.