Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 precum si modificarea Legii pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie nr. 220/2008 a fost retrimis Guvernului de Consiliul Economic și Social pentru că, așa cum a plecat din Guvern, nu avea toate avizele necesare pentru a merge mai departe.
Potrivit legii, CES trebuie să emită avize pentru actele normative emise de Guvern. Chiar dacă avizul este consultativ pentru Guvern – adică poate să țină cont de el sau nu, el este totuși obligatoriu – adică trebuie să îl obțină.
În acest caz, CES a retrimis Guvernului proeictul de OUG pentru că nu avea toate avizele necesare – de la Secretariatul General al Guvernului, Ministerul de Externe și, mai ales, de la Ministerul Justiției. Ca atare, proiectul de OUG nu poate intra încă în vigoare, iar compensarea cantitativă a prosumatorilor se amână.
Pe scurt, ce urma să se întâmple: OUG introduce compensarea cantitativă în regim de 1:1 a prosumatorilor care au instalații de până la 200 kW. Furnizorii vor fi obigați să factureze doar diferența dintre ce consumă prosumatorul din rețea și ce livrează în rețea. În cazul în care cantitățile livrate le depășesc pe cele consumate din rețea, ce rămâne se poate compensa cantitativ în termen de doi ani. Cu alte cuvinte, se poate consuma iarna ce s-a produs în exces vara. Schema de compensare cantitativă este valabilă până în anul 2030.
În detaliu despe mecanism, în acest text:
“Guvernul a uitat iar de prosumatori, mult așteptata compensare cantitativă rămâne, deocamdată, doar o promisiune. E un fapt trist și surprinzător în același timp, pentru că au existat toate condițiile pentru a implementa aceste măsuri de sprijin. Compensarea cantitativă trebuie sa devină o prioritate pe agenda următorului guvern, dacă România vrea cu adevărat să încurajeze cetățenii să producă energie din surse regenerabile”, spune Marian Mândru, coordonator de campanii Greenpeace România, care se preocupă de mai mulți ani de încurajarea prosumatorilor.
“În acest moment, România încalcă cadrul legislativ european, pentru că nu a transpus la timp pachetul Energie curată pentru toți cetățenii”, a mai spus Mândru.
Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy Bege a declarat acum o lună că, la finalul lui iunie, erau înregistrați la nivel national 9.000 de prosumatori și mai sunt alte “câteva mii” care sunt acum în procedura de obținere a certificatului de prosumator. Capacitatea totală din instalațiile prosumatorilor este de 70 MW.