Această decizie intervine la patru luni după publicarea raportului unei anchete independente asupra acestui sistem, ce dezvăluia că 53% dintre cele 6.779 de paşapoarte au fost eliberate „ilegal” între 2007 şi 2020, din cauza unor verificări insuficiente a antecedentelor penale ale solicitanţilor.
„Guvernul a decis să revoce cetăţenia pentru 39 de investitori şi şase membri ai familiilor acestora”, a afirmat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot Marios Pelekanos, fără a preciza identitatea indivizilor vizaţi.
Autorităţile se interesează în prezent de alte 50 de cazuri legate de controversatul program privind „paşapoartele de aur”, a precizat el.
Potrivit acestui program, un cetăţean dintr-o ţară din afara Uniunii Europene putea obţine un paşaport cipriot în schimbul unei investiţii de 2,5 milioane euro, care putea consta şi în cumpărarea unei reşedinţe pe insulă.
Criticat de UE, al cărei membru este Cipru, programul a fost suprimat în noiembrie trecut, după o anchetă a canalului tv qatariot Al-Jazeera referitor la presupuse abuzuri şi care l-a determinat pe preşedintele parlamentului cipriot, Demetris Sylllouris, să demisioneze.
Al-Jazeera difuzase imagini care arătau funcţionari, între care şi Syllouris, care ar fi încercat să ajute – prin intermediari – un bogat om de afaceri străin care avea cazier judiciar să obţină un paşaport cipriot.
Potrivit Al-Jazeera, zeci de persoane candidate la acest program făceau obiectul unor anchete penale, al sancţiunilor internaţionale sau erau chiar încarcerate.
O procedură judiciară a Comisiei Europene, care avertizase Nicosia referitor la programul său privind „paşapoartele de aur”, este în continuare în curs împotriva Ciprului.