Datele arată că preţurile în 70 de oraşe din statul asiatic au scăzut în medie cu 0,08% în septembrie, comparativ cu luna precedentă. De asemenea, preţurile pentru apartamentele existente au înregistrat luna trecută un declin de 0,19%.
În ultimii ani, piaţa imobiliară chineză a înregistrat o creştere semnificativă, iar acesta este primul declin din aprilie 2015.
În septembrie, unele oraşe au intensificat campaniile de scoatere a speculatorilor de pe piaţa imobiliară. Restricţiile, alături de înăsprirea reglementărilor pentru acordarea creditelor ipotecare, au afectat cererea pe termen scurt, susţin analiştii.
„Înăsprirea creditării pentru proprietăţi imobiliare a fost principalul motiv al îngheţului general al pieţei”, a apreciat Zhang Dawei, analist la Centaline.
Comparativ cu septembrie 2020, preţurile locuinţelor noi în China au urcat cu 3,8%, cel mai lent ritm de creştere din ultimele nouă luni, după un avans de 4,2% în august.
Piaţa imobiliară chineză este afectată de datoriile neachitate ale China Evergrande, al doilea mare dezvoltator imobiliar al ţării. Evergrande, un grup care are datorii de peste 300 de miliarde de dolari, trece printr-o gravă criză de lichidităţi şi caută cu disperare fonduri pentru a-şi plăti creditorii şi furnizorii. Investitorii se tem că un colaps ar reprezenta riscuri sistemice la adresa sistemului financiar chinez.
Conform presei chineze, vicepremierul Liu He a declarat miercuri că, deşi există unele probleme pe piaţa imobiliară, în ansamblu riscurile sunt controlabile şi se aşteaptă ca piaţa imobiliară să continue să se dezvolte într-un mod viabil.