Cursul a urcat la 4,39 lei/euro la finalul sesiunii interbancare

Cotaţiile monedei naţionale au crescut la 4,39 lei/euro spre finalul şedinţei interbancare de vineri, într-o piaţă dominată de cumpărări de valută din partea jucătorilor străini, potrivit dealerilor, evoluţie corelată cu cea a valutelor din regiune.
Economica.net - vin, 31 mai 2013, 15:40
Cursul a urcat la 4,39 lei/euro la finalul sesiunii interbancare

În jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,3890 – 4,3910 lei/euro, în creştere cu peste 4 bani faţă de nivelul de joi seară, când transferurile s-au realizat la 4,3470 – 4,3500 lei.

La deschiderea sesiunii, euro a fost cotat la 4,3550 – 4,3560 lei, iar pe parcursul zilei cotaţiile au urcat treptat până la 4,39 lei/euro.

Valutele din regiune au scăzut şi ele, pe fondul aversiunii jucătorilor străini faţă de activele cu grad ridicat de risc.

Dealerii spun că percepţia pieţelor s-a modificat încă de la finele săptâmânii trecute, când au fost prezentate date sub aşteptările analiştilor privind industria manufacturieră din China, care s-au adăgat îngrijorărilor că Rezerva Federală ar putea restrânge programul de achiziţii de obligaţiuni menit să stimuleze economia.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat vineri un curs de referinţă cu 4,74 bani mai ridicat, de 4,3794 lei/euro, reprezentând maximul ultimelor aproape şapte săptămâni.

O rata de schimb superioară, de 4,3806 lei/euro, a fost anunţată de banca centrală la 15 aprilie. În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,3320 lei/euro.

Leul s-a depreciat şi faţă de dolar, rata de referinţă urcând cu 4 bani, de la 3,3337 lei/dolar la 3,3737 lei/dolar.

În acelaşi timp, cursul de referinţă pentru francul elveţian a urcat la 3,5336 lei/franc, ajungând la cel mai ridicat nivel începând cu 2 mai.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate vineri de băncile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi au urcat la 3,46 – 3,96%, de la 2,98 – 3,48% pe an joi. În acelaşi timp, randamentele pentru plasamentele cu scadenţa la o săptămână au crescut de la 3,2 – 3,7% la 3,51 – 4,01% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...