Populaţia Germaniei, ţara cea mai populată din Uniunea Europeană (UE), urmată de Franţa, era evaluată până în prezent la 81,7 milioane de locuitori, o cifră care are la bază recensăminte efectuate în anii ’80 în Germania de Vest şi în Germania de Est. Ultimul recensământ efectuat în 2011 viza să rectifice aceste date, cu o fiabilitate contestată.
Recensământul nu relevă „vreo modificare notabilă a structurii pe categorii de vârstă” a populaţiei, a subliniat preşedintele Biroului de statistici Roderich Egeler, într-o conferinţă de presă.
Noua cifră a populaţiei este mai mică cu 1,8% celei anterioare.
„Amploarea revizuirii” ne-a surprins, a recunoscut Egeler, în pofida faptului că era aşteptată o corecţie în scădere, a precizat el.
Germania a recenzat 6,2 milioane de străini pe teritoriul său, reprezentând 7,7% din populaţie.
Ţara numără în mod „clar mai puţini străini decât se estima anterior”, a subliniat Egeler.
Populaţia străină joacă un rol notabil în revizuirea în scădere a numărului global. Acest lucru ar putea să se explice prin faptul că străinii care părăsesc teritoriul german ar putea să fie mai puţin hotărâţi să îşi declare plecarea pentru registrele de la primării, potrivit şefei Departamentului pentru Populaţie din cadrul Destatis Sabine Bechtold.
Aceste date vor avea consecinţe importante asupra unui număr de indicatori ce ţin cont de populaţie, ca PIB-ul pe cap de locuitor sau nivelul şomajului. „Toţi indicatorii (sub formă de raport) de tipul «pe locuitor» vor fi afectaţi”, a subliniat Bechtold, adăugând că aceştia vor fi recalculaţi în curând de către Destatis.
În cadrul recensământului din 2011, considerat de către Destatis „cel mai mare proiect al statisticii publice germane din ultimele decenii”, a fost intervievat în mod direct de către agenţi un eşantion de aproximativ 10% din populaţie. Proprietarii din sectorul imobiliar au fost intervievaţi în legătură cu gradul de ocupare a locuinţelor. Aceste date au fost completate şi coroborate cu numeroase fişiere existente.
Egeler a declarat că datele publicate vineri sunt considerate fiabile. „Datele sunt de o foarte bună calitate (…), altfel nu le-am fi publicat”, a spus el, evocând teste care le-au demonstrat pertinenţa.