30 de ani de capitalism. Cristian Stancu, proprietarul Maristar Com, a renunțat la Poliție pentru construcții: Sunt pasionat de dezvoltarea de lucrări durabile

Cristian Stancu are 38 de ani și a construit de la zero propria afacere după ce a renunțat la o carieră în Poliție. Mulți români au văzut utilajele cu sigla Maristar Com vara aceasta, pe podul de la Cernavodă, în drum spre mare. Reabilitarea podului este una dintre cele mai complexe lucrări pe care le execută constructorul, iar 2020 a fost cel mai bun al al Maristar, cu afaceri de aproape 30 de milioane de euro. Iar planurile nu se opresc aici. Pe lângă construcții, Stancu și-a diversificat portofoliul prin investiții pe segmentul rezidențial și cel de evenimente.
Andrada Ghira - joi, 28 oct. 2021, 22:20
30 de ani de capitalism. Cristian Stancu, proprietarul Maristar Com, a renunțat la Poliție pentru construcții: Sunt pasionat de dezvoltarea de lucrări durabile

Cristian Stancu este un om de afaceri discret, care își petrece mare parte din timp pe șantier. Spune că e pasionat să meargă pe șantiere și să caute soluții pentru fiecare lucrare. Din călătorii caută inspirație, iar să conducă Maristar Com este o plăcere care nu i-a creat nevoie de a vinde afacerea pornită în urmă cu 14 ani. Cu investiții ample și în sectorul rezidențial, dar și cu lucrări importante de infrastructură în portofoliu, Maristar Com are toate premisele să ajungă una dintre cele mai mari companii de construcții de la noi.

Cum a fost prima zi de antreprenoriat? Ne puteți povesti cum a pornit totul?

În urmă cu 13 ani am luat decizia de a renunța la cariera de polițist, și motivat de tatăl meu care are o experiență vastă în construcții, am început businessul Maristar, care generează în prezent direct și prin subcontractori peste 1.200 de locuri de muncă. Am început businessul treptat, prin a fi prestator de servicii, apoi, pe baza rezultatelor obtinute, am fost solicitați ca subcontractori, după care am participat și câștigat proceduri de achiziție în calitate de antreprenor general.

Prima zi a fost specială, pentru că a adus și primele discuții cu potențiali clienți. A fost o provocare imensă să creștem într-un domeniu cu o concurență acerbă, în care ai o singură șansă de a face o primă impresie bună.

Ce ne-a ajutat și diferențiat este faptul că sunt pasionat de dezvoltarea de lucrări durabile, de calitate, care să rămână repere peste timp, iar activitatea de construcții a răspuns mult mai bine visului meu de a coordona proiecte care să creeze spații mai bune de locuit pentru români, drumuri sigure și moderne sau clădiri eficiente.

Faptul că am început afacerea cu lucrări mai mici, atât civile, cât și de infrastructură, lucrând ca subcontractor pentru companii mai mari, ne-a permis să învățăm multe bune practici, astfel încât astăzi lucrăm majoritar doar în antrepriză generală. De atunci am fost implicați în peste 100 de proiecte civile, industriale și de infrastructură. Am crescut organic, și fiecare proiect ne-a adus altele noi, fiind recomandați ca o firmă care își respectă termenele de livrare (de multe ori în avans față de ce este specificat în contract). Dezvoltarea noastră a luat avânt începând cu 2013-2015, când am început să ne extindem activitatea în proiecte industriale de anvergură pentru clienți precum CTP, CEFIN, dar și proiecte de reabilitări de drumuri și poduri.

Care a fost cea mai mare provocare atunci, la început, și care e acum?

Cea mai mare provocare, care a rămas constantă încă de când am început afacerea, este găsirea și formarea de specialiști în construcții. Am compensat această deficiență a pieței prin condiții bune pentru angajați și investiții constante în achiziția de utilaje. Scopul nostru este acela de a fi cât mai eficienți în finalizarea la timp, și de multe ori înainte de termen, a proiectelor, fără să facem rabat de la calitate.

De asemenea, căutăm soluții împreună cu autorități locale pentru a susține școlile de meserii și colegiile tehnice și suntem deschiși să contribuim la realizarea de proiecte educaționale care să reducă în viitor decalajul de forță de muncă calificată în construcții.

Câți angajați aveți acum și cum faceti să-i rețineți pe muncitori? Pe site e menționată o rată de 95%. 

În prezent avem peste 100 de angajați, însă generăm direct și prin subcontractori peste 1.200 de locuri de muncă. Am reușit să găsim soluții să atragem specialiști și să formăm tineri care să dorească să urmeze o carieră în construcții, oferind condiții bune de lucru angajaților. Astfel am reușit să-i ținem în țară și să creăm valoare adaugată prin calitatea lucrărilor pe care le derulăm. Într-adevăr avem un nivel de retenție de 95% a colegilor noștri, pe care dorim să-l menținem în următorii ani, punând accent pe pregătirea tehnică, beneficii și un mediu de lucru în siguranță.

La cat se ridică investițiile companiei din ultimii trei ani, doar în compania de construcții?

 Valoarea totală a investițiilor în activitatea de construcții se ridică la 5 milioane de euro, cea mai mare parte fiind alocată achizițiilor de utilaje și echipamente, precum și investiția în oameni. Cred că fără o echipă unită nicio companie de construcții nu poate avea succes.

Care credeți că vor fi cele mai mari provocări din 2022? Pandemia încă nu s-a sfârșit, pe plan intern avem o criză politică, prețurile continuă să crească.

Încă de anul acesta am întâmpinat dificultăți în gestionarea bugetelor proiectelor, pe fondul creșterii prețurilor pentru majoritatea materialelor de construcții pe care le importăm sau achiziționăm din țară. Vorbim de creșteri între 17% și 40%, care au un impact semnificativ asupra derulării lucrărilor, mai ales că majoritatea sunt realizate sub presiunea timpului. O lucrare de reabilitare de drum nu poate să blocheze circulația prea mult timp.

Tot ce ne dorim în construcții pentru anul 2022 sunt predictibilitate și investiții constante în infrastructură, care să ne ajute să recuperăm decalajul față de țările din Vest.

 Ce schimbări sau adaptări ați făcut în ultimii ani?

 Având o echipă cu expertiză tehnică extinsă în mai multe categorii de construcții, în ultimii doi ani am luat decizia de a ne extinde numărul de contracte de infrastructură, în special în construcția și reabilitarea de drumuri și poduri.

2020-2021 au fost ani buni pentru lucrările de infrastructură, unde am resimțit un număr mult mai ridicat de licitații noi și de proiecte implementate. Și nu este vorba doar de cifre, ci de ceea ce s-a întâmplat pe teren – sunt multe șantiere în lucru, lucrări blocate mai mult timp care au fost reluate și se fac pași importanți inclusiv pentru pregătirea autostrăzilor și a drumurilor rapide peste munți – Pitești-Sibiu și Comarnic-Brașov.

Sperăm ca în 2022 să continue aceste investiții, este nevoie de consistență și de creșterea calității în construcții pentru a crește nivelul competitivității, pentru a atrage investiții străine mai ridicate și pentru a crește siguranța rutieră.

Când ați făcut trecerea la dezvoltări imobiliare? Ce v-a atras spre acest sector? 

Am fost implicați de la început în construcția de lucrări civile, și având experiența aceasta am decis să achiziționăm terenuri în urmă cu 5-6 ani în zona de nord a Bucureștiului, Otopeni și Ploiești, pe care am construit până în prezent peste 600 de apartamente și vile.

În ultimii ani s-a accelerat dorința familiilor de a migra din spațiile locative din orașele mari către case sau complexuri rezidențiale situate în zonele metropolitane. Cererea de locuințe va rămâne în continuare ridicată, pentru că, din păcate România încă se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la calitatea locuirii, cu cea mai mare rată a locuințelor suprapopulate, circa 46%.

Care este cea mai complexă lucrare a companiei de până acum și care sunt provocările pe care le întâmpinați sau le-ați întâmpinat?

Cele mai complexe lucrări sunt cele de reabilitare a podurilor de la Cernavodă și Fetești (podul rutier Borcea), proiecte cu o valoare totală de peste 130 de milioane de lei fără TVA. Ambele poduri nu au mai trecut printr-o reabilitare de asemenea anvergură în ultimii 30 de ani. Vorbim de înlocuirea hidroizolației, de partea carosabilă, sistemul rutier, înlocuirea rosturilor de dilatație, parapeții, și reparații cu betoane speciale la placa de subbetonare a viaductelor de acces și la pile. Practic, reabilităm totul în afara structurii de susținere a podurilor.

Următorul proiect cu un grad ridicat de complexitate este podul peste râul Dâmbovița pe DN 73 (între Câmpulung și Pitești), km 78, în valoare de 33,8 milioane de lei, o investiție ce va implica construirea de la zero a unui pod nou, cu o arhitectură modernă, lângă cel actual care a fost construit în 1886 și este declarat monument istoric.

Ce planuri de extindere aveți?

 Anul acesta am pornit o nouă nișă de business prin dezvoltarea unui complex de evenimente unic în România, denumit Ramatuelle. Un proiect întins pe o suprafață de teren de 125.000 de mp, la Păulești, lângă Ploiești. Este un proiect architectural ce cuprinde patru săli de evenimente, lac artificial, asupra căruia au vedere saloanele pentru evenimente, cât și terasa și piscină infinity. Poate că actualul context pandemic nu pare propice pentru astfel de investiții, însă, la fel ca celelalte proiecte în care sunt implicat, este o viziune pe termen lung și un spațiu care sperăm că va ridica nivelul de calitate al viitoarelor spații de evenimente din România.

Vom continua activitatea de dezvoltare imobiliară cu realizarea unui proiect rezidențial extins denumit MRS Residence Country, în continuarea complexului de evenimente Ramatuelle. O investiție de 35 de milioane de euro ce va include 300 de vile, de tip duplex și single, ce va include două parcuri generoase, pista de skateboard, pistă de alergare, precum și de o clădire multifuncțională cu spații comerciale.

Pe zona de infrastructură vom crește gradual nivelul complexității proiectelor în care suntem implicați, pentru că vrem să le realizăm în antrepriză generală.

V-ați gândit vreodată să renuntati și să vindeți afacerea sau mai degrabă ați merge pe continuarea businessului și eventual păstrarea lui în familie?

Voi continua să dezvolt organic afacerea, pe cele două ramuri principale, infrastructură și lucrări civile. Avem echipe dedicate pe fiecare tip de construcții și obiectivul companiei rămâne acela de a realiza cât mai multe proiecte gândite și implementate în România.

Faptul ca Maristar a început de jos, prin a fi prestator de servicii, a ajutat foarte mult la dezvoltarea echipei manageriale, a procedurilor de organizare a activităților și în definitiv a filosofiei pe care o urmăm, respectiv de a livra proiectele la timp și la un nivel calitativ ridicat. În continuare, în aceste condiții, a conduce Maristar Com este o plăcere și nu îmi creează nevoia de a vinde.

Cu ce vă umpleți timpul liber, care sunt pasiunile dumneavoastră?

Cel mai mult îmi place să călătoresc, să descopăr locuri noi și să caut inspirație în proiecte realizate cu grijă față de comunități. Îmi place să fac plimbări lungi, acesta fiind și unul din motivele pentru care proiectele noastre rezidențiale au spații generoase pentru relaxare su jogging. Sunt pasionat să merg pe șantiere, să vorbesc cu colegii din echipa mea și să dezbatem cele mai bune soluții pentru fiecare lucrare.

Dacă nu era să activați în businessul acesta, ce v-ar fi plăcut să faceți?

Dacă nu aș fi avut pasiunea pentru construcții, mi-ar fi plăcut să activez în domeniul medical. Este un sector vital pentru societatea noastră, care are nevoie de soluții inovatoare și practice care să facă viața oamenilor mai ușoară. Mai ales în contexte dificile, cum este cel al pandemiei, care a scos la iveală numeroasele deficiențe din sectorul medical.

V-ați gândit vreodată cum ar arăta afacerea peste 30 de ani? Ce imagine aveți în minte?

Am creat Maristar cu viziunea de a avea continuitate pe termen lung. Poate 30 de ani este un orizont prea mare de timp, însă ceea ce îmi doresc este ca în următorii 10 ani compania Maristar să realizeze cât mai multe proiecte civile și de infrastructură, care să dăinuiască peste timp și să fie repere de calitate în construcții. Sunt adeptul dezvoltării organice, în etape bine calculate, în detrimentul unei dezvoltări rapide, care să dilueze din valorile companiei.

Am ajutat peste 600 de familii să aibă condiții mai bune de locuit și sperăm să ajungem la câteva mii în următorii ani, iar aceste familii să călătorească în siguranța pe drumuri și autostrăzi construite sau reabilitate de Maristar.

 

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...