CCR: Dispoziţii din Codul penal cu referire la sintagma ‘cifra de afaceri’ – neconstituţionale

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, joi, că sunt neconstituţionale dispoziţiile articolului 137 alineatul (3) din Codul penal, cu referire la sintagma "cifra de afaceri", scrie Agerpres.
AGERPRES - joi, 28 oct. 2021, 17:03
CCR: Dispoziţii din Codul penal cu referire la sintagma 'cifra de afaceri' - neconstituţionale

„În şedinţa de joi, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile at.137 alin.(3) teza a doua, cu referire la sintagma „cifra de afaceri”, din Codul penal sunt neconstituţionale”, precizează CCR într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, art.137 are denumirea marginală – „Stabilirea amenzii pentru persoana juridică”, iar alin.(3) teza a doua prevede: „(…) Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se determină ţinând seama de cifra de afaceri, în cazul persoanei juridice cu scop lucrativ, respectiv de valoarea activului patrimonial în cazul altor persoane juridice, precum şi de celelalte obligaţii ale persoanei juridice”.

Curtea a constatat că, în Titlul X – Înţelesul unor termeni sau expresii în legea penală, al Părţii generale a Codului penal nu se regăseşte definiţia sintagmei „cifra de afaceri”.

„Aşadar, legea penală în vigoare nu stabileşte înţelesul sintagmei ‘cifra de afaceri’ în raport cu care instanţa determină cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă în cazul stabilirii amenzii pentru persoana juridică cu scop lucrativ. Definiţiile din domeniul fiscal şi al concurenţei referitoare la sintagma „cifra de afaceri” au aplicabilitate restrânsă, specializată la materiile precizate, translatarea lor în materie penală pentru a determina cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă în cazul stabilirii amenzii pentru persoana juridică cu scop lucrativ fiind contrară principiului legalităţii”, explică judecătorii CCR.

Totodată, Curtea a constatat că norma penală criticată este „lacunară” şi în ceea ce priveşte determinarea/reţinerea, din punct de vedere temporal, a cifrei de afaceri a persoanei juridice cu scop lucrativ în raport cu care instanţa determină cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...