Este un moment istoric pentru metroul din București, având în vedere că singura firmă care a proiectat linii de metrou în România a fost, până acum, Metroul SA, desprinsă direct din structura care a proiectat și construit metroul în perioada comunistă, începând cu 1979. Metrans, o firmă înființată de mai mulți tineri care s-au format la Metroul SA, a avut o creștere importantă în ultimii ani, participând, în diverse asocierii, la mai multe licitații de mare infrastructură. Înainte de M5, principala victorie a Metrans a fost câștigarea licitațiilor pentru studiul de fezabilitate și proiectarea metrolui din Cluj. În acest proiect, Metrans a participat în asociere cu SWS Engineering și Systra și a concurat tot cu Metroul SA, care a contestat decizia pe toate căile, până la Înalta Curte de Casație și Justiție.
” Admite excepţia lipsei de interes. Respinge, ca lipsită de interes, contestaţia privind modul de evaluare a ofertei Asocierii 3TI formulată de SC Metroul S.A. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 27.10.2021″, a statuat instanța Curții de Apel București în cazul contestației formulate de Metroul SA la licitația pentru proiectarea M5.
Așa cum Economica.net scria încă din luna iulie, asocierea 3TI Progetti Italia – Ingegneria Integrata SpA & SWS Engineering SpA S.R.L. Metrans Engineering S.R.L a fost desemnată câștigătoare penntru M5. Ulterior, Metroul SA a contestat decizia.
Inițial, Metrorex a plasat oferta Metroul SA pe primul loc, cu 82 puncte, însă asocierea condusă de italieni, clasată pe locul secund cu 74,34 puncte, a contestat rezultatul. După ce s-a ajuns cu contestațiile în instanță, Curtea de Apel București a dispus pe 27 ianuarie ca Metrorex să continue procedura de atribuire prin reevaluarea ofertei depuse de Metroul S.A. cu luarea în considerare a unor cazuri de excludere.
Metrorex a lansat pe 29 iunie 2019 licitația pentru „Servicii de proiectare și asistență tehnică aferente obiectivului Magistrala 5 (Drumul Taberei – Pantelimon), Secțiunea Eroilor (PS Operă) – Piața Iancului”. Obiectivul specific al achiziției este de a oferi Metrorex soluția tehnică optimă pt realizarea secțiunii 2 Eroilor-Iancului a viitoarei Magistrale de metrou 5, pe baza indicatorilor tehnico-economici aprobați de Guvern pentru realizarea acestei investiții și facilitarea executării proiectului în conformitate cu funcționalitățile aprobate ale acestuia, cu calendarul de realizare, costurile, standardul de calitate, protecția mediului și a monumentelor istorice, condițiile de siguranță și siguranța în executarea lucrărilor atât pentru executanți cât și pentru public.
Finanțarea contractului, cu o perioadă de derulare de 60 de luni este asigurată de la bugetul de stat şi fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operational Infrastructura Mare – POIM. Proiectul contribuie la degrevarea transportului de suprafaţă atât public cât şi privat, cu implicaţii importante asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii și în același timp ajută la protecţia mediului înconjurător prin reducerea poluării. Magistrala 5 este compusă din trei secţiuni: Eroilor – Râul Doamnei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon.
FOTO: Stația Eroilor 2, Magistrala 5 (sursa: Ștefan28, membru al forumului Asociației Metrou Ușor )