Petrom și-a dublat profitul la nouă luni: 1,67 miliarde de lei net

OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din sud-estul Europei, a raportat pentru primele nouă luni ale acestui an un profit net de 1,67 miliarde de lei, în creștere cu 108%  față de aceeași perioadă din 2020.
Mihai Nicuţ - vin, 29 oct. 2021, 08:03
Petrom și-a dublat profitul la nouă luni: 1,67 miliarde de lei net

Rezultatele s-au îmbunătățit față de anul trecut mai ales pe baza a ce s-a întâmplat în ultimul trimestru, când profitul înainte de impozitare a fost de 827 de milioane de lei, comparativ cu pierderea de 52 e milioane de lei aferentă celui de-al treilea trimestru al anului 2020.

Segmentul upstream în T3: scădere masivă a producției, creștere de costuri

Rezultatul din exploatare excluzand elementele speciale a fost de 442 mil. lei, comparativ cu pierderea de 46 mil. lei in T3/20, in principal datorita pretului mai mare al titeiului, partial contrabalansate de productia mai scazuta, de impozitarea mai mare in Upstream, de costuri de productie mai mari, precum si de cresterea deprecierii.

Productia a scazut cu 13,1%, in principal din cauza vanzarii activelor de productie din Kazahstan in T2/21, a declinului natural accentuat din principalele zacaminte, precum si a activitatilor operationale de mentenanta.

Productia de gaze naturale in Romania a scazut cu 13,4%, la 5,70 mil bep, fiind influentata de declinul natural accentuat al zacamintelor principale (Totea Deep si Lebada Est) si al sondei 4461 Totea Sud, dar si de activitati de mentenanta planificate si neplanificate.

Volumul vanzarilor de hidrocarburi a scazut cu 12% atat din cauza vanzarilor mai scazute in Romania, cat si a vanzarii activelor de productie din Kazahstan.

Costul de productie a crescut cu 17%, la 13,19 USD/bep, reflectand in principal scaderea productiei disponibile pentru vanzare

Investitiile de explorare au crescut la 60 mil. lei, ca urmare a costurilor cu activitatile de abandonare a sondelor de mare adancime, de seismica domestica 2D, precum si de geologie si geofizica.

In primele nouă luni, compania a finalizat forarea a 29 de sonde noi si sidetrack-uri (: 43 de sonde noi si sidetrack-uri, inclusiv o sonda de explorare anul trecut).

Downstream în T3: bani mai mulți din carburanți, scădere masivă a cantităților de gaze vândute

Pe partea de downstream oil, rezultatul din exploatare a fost de 781 de milioane de lei, dublu față de aceeași perioadă a anului trecut, sustinut de redresarea mediului economic, reflectata prin cresterea cererii si imbunatatirea marjei de rafinare, si de performanta operationala buna.

Indicatorul marja de rafinare al OMV Petrom a crescut cu 6,25 USD/bbl, la 7,19 USD/bbl in T3/21, ca urmare a diferentialelor mai mari atat la benzina, cat si la distilate medii. Rata de utilizare a rafinariei a fost 100%, peste media europeana.

Vanzarile totale de produse rafinate au fost cu 11% mai mari fata de T3/20, urmare a cererii solide pentru combustibili. Volumele vanzarilor cu amanuntul ale Grupului, care au reprezentat 56% din vanzarile totale de produse rafinate, au crescut cu 10% fata de T3/20, revenind la nivelul anterior crizei.

Pe partea de downstream gas, rezultatul din exploatare a fost la jumătate față de cel aferent trimestrului 3 al anului trecut. 95. mil lei față de 190 mil. lei.

“Acesta a afectat rezultatul activitatii de energie electrica, coroborat cu preturile in crestere ale gazelor naturale si ale certificatelor de CO2, aspecte partial compensate de veniturile mai mari din vanzari, inclusiv de pe pietele de echilibrare si de servicii tehnice de sistem. Activitatea de gaze naturale a avut o contributie buna la rezultatele T3/21, reusind partial sa valorifice preturile in crestere, dar cu volume mai mici de vanzari”, arată compania în raport.

In T3/21, volumele de gaze naturale vandute de OMV Petrom au scazut cu 9% la 11,07 TWh, in contextul scaderii productiei proprii de gaze naturale si al cererii mai slabe. Volumele de gaze naturale vandute catre terti au fost cu 12% mai mici comparativ cu T3/20.

La sfarsitul T3/21, OMV Petrom avea inmagazinate 2,1 TWh de gaze naturale, mai putin decat la sfarsitul T3/20, in acord cu strategia de optimizare a volumelor inmagazinate.

Conform datelor disponibile la acest moment din partea operatorului de sistem, consumul national de electricitate a fost cu 3% mai mare comparativ cu acelasi trimestru al anului 2020, in timp ce productia nationala a ramas stabila, Romania Ramanand astfel un importator net de energie electrica in T3/21, la fel ca in T3/20.

Cu o disponibilitate de 100%, centrala electrica Brazi a avut o productie neta de electricitate in T3/21 de 1,37 TWh, mai mare decat cea de 1,30 TWh din T3/20, in contextul unor marje scazute, dar pozitive, care reflecta nivelul record al preturilor la energie electrica, dar si preturile record la gazele naturale si CO2. Astfel, centrala electrica a acoperit 10% din productia de energie electrica a Romaniei in T3/21.

Investitiile totale in Downstream au fost in valoare de 135 mil lei (T3/20: 184 mil lei), din care 134 mil lei au fost in segmental Downstream Oil (T3/20: 184 mil lei).

 

Te-ar mai putea interesa și
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, majoritatea persoane fizice, potrivit unui comunicat al Guvernului....
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de ...
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...