„Preşedintele SUA, Joe Biden, şi preşedintele României, Klaus Iohannis, vor face astăzi un anunţ important pentru viitorul energiei din ţara noastră! România, în parteneriat cu SUA, vor colabora pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR). Cea mai recentă tehnologie nucleară civilă din Europa va fi în România. Pe lângă energie curată, prin intermediul acestui parteneriat se vor crea zeci de mii de locuri de muncă în SUA şi în România. Mâine (miercuri – n. r.) voi pleca pentru a participa la COP26, iar joi, alături de secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, vom finaliza acordul anunţat de cei doi şefi de stat. În august 2020, NuScale a intrat în istorie drept prima și singura tehnologie de tip SMR care a primit până în acest moment, aprobarea de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA – o etapă crucială în construirea și implementarea acestei tehnologii SMR.”, a scris Popescu pe pagina sa de Facebook.
România și SUA vot anunța azi planurile de construcție a unei centrale cu 12 reactoare nucleare mici modulare americane, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
Iată exact referirea din comunicat:
“Statele Unite ale Americii și România vor anunța astăzi planurile de a construi primele reactoare modulare mici (SMR) în România, în parteneriat cu NU.Scale Power, aducând cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte critică a Europei.
Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziționând tehnologia SUA să fie lider în cursa globală pentru implementarea SMR. Acordul comercial va include o centrală NuScale cu 12 module, care va crea inițial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA și România, cu potențialul de a crea 30.000 de locuri de muncă în SUA și România pe măsură ce proiectul crește”.
Un scurt video despre cum funcționează un SMR NuScale:
Memorandum deja semant
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a anunţat în martie 2019 că a semnat un Memorandum de Înţelegere cu firma americană NuScale Power în vederea realizării unui schimb de informaţii tehnice şi economice cu privire la tehnologia nucleară inovatoare dezvoltată de NuScale. Scopul acestui memorandum este evaluarea dezvoltării, autorizării şi construcţiei SMR ca o potenţială soluţie pe termen lung pentru România.
Agentia SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) si Nuclearelectrica SA au anunțat, în ianuarie 2020, acordarea de catre USTDA a unui grant nerambursabil în valoare de 1,27 milioane de dolari pentru finanțarea costului serviciilor de asigurare a asistenței tehnice aferente identificării și realizării unei evaluări preliminare a unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR în România.
Ce sunt SMR
Compania americană NuScale dezvoltă o centrală nucleara pe bază de reactoare modulare cu apă ușoară pentru a furniza electricitate, energie termica, desalinizare.
Proiectul inovator al reactorului mic modular (SMR) are la bază o construcție modulară integral fabricată de NuScale capabila să genereze 60 MW de electricitate utilizand o versiune sigura, redusă ca dimensiune și scalabilă a tehnologiei reactoarelor cu apa sub presiune. Proiectul scalabil al NuScale presupune ca o centrala nucleara să poate acomoda până la 12 astfel de module individuale, care oferă beneficiile unei tehnologii fără emisii de carbon și reduce angajamentele financiare asociate unei centrale nucleare cu o capacitate de ordinul gigawaților.
SMR mai au și un alt avantaj, anume al amplasamentului, ele putând fi puse și în locuri unde nu poate funcționa o centrală nucleară clasică de mare capacitate.
Comisia de Reglementare în domeniul Nuclear din SUA și-a dat acordul final pentru proiectul SMR al NuScale la finalul lunii august a anului trecut. “Aceasta este o etapa importanta nu doar pentru NuScale, ci și pentru întregul sector nuclear din SUA și alte tehnologii nucleare avansate care vor urma”, a declarat cu acea ocazie John Hopkins, Președinte și CEO NuScale.
Cei de la NuScale au declarat că „vor continua sa mentina acest avânt puternic al programului pentru comercializarea tehnologiei SMR, inclusiv dezvoltarea lanțului de aprovizionare, proiectare standard centrală, planificarea activitatilor de livrare și planuri de pornire și punere în funcțiune”.