Gazprom refuză să asigure o capacitate suplimentară de gaze naturale pentru livrările destinate Europei

Gazprom a refuzat la licitaţiile de marţi să rezerve capacitate suplimentară pentru a livra Europei o cantitate mai mare de gaze naturale, ceea ce ar fi atenuat creşterea preţurilor, pe o piaţă îngrijorată de intenţiile Moscovei, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 02 nov. 2021, 19:41
Gazprom refuză să asigure o capacitate suplimentară de gaze naturale pentru livrările destinate Europei

Kremlinul a dat asigurări că Rusia îşi menţine angajamentul de a începe să livreze o cantitate mai mare de gaze naturale Europei, după ce va umple depozitele interne, în linie cu indicaţiile de săptămâna trecută ale preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Dar Gazprom nu a rezervat capacitate suplimentară pentru tranzitarea gazelor via Ucraina şi Polonia către Europa pentru perioada ianuarie-septembrie 2022, un semn că nu intenţionează să livreze o cantitate mai mare de gaze naturale, cel puţin prin cele două rute.

Gazprom nu a răspuns solicitărilor Reuters de a comenta informaţia.

O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia. Preţul de referinţă la gazele naturale în Europa a crescut luni cu 15%, la 74,35 euro pentru un Megawatt oră, după ce vineri înregistraseră un declin de 16%, în urma cererii preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, adresată Gazprom, de a majora livrările de gaze spre Uniunea Europeană. În pofida scăderilor recente, cotaţiile la gaze sunt totuşi de trei ori mai mari comparativ cu nivelul la care erau în urmă cu şase luni.

Anterior, oficialii Gazprom declaraseră că o cantitate mai mare de gaze naturale ar putea veni prin controversatul gazoduct Nord Stream 2, care are o capacitate anuală de 55 de miliarde de metri cubi (bcm), după ce Germania îşi dă acordul.

„Probabil Gazprom se bazează că va primi în curând aprobarea pentru Nord Stream 2 şi nu vrea să-şi asume obligaţii suplimentare, după ce ruta de tranzit Ucraina şi gazoductul Yamal-Europe vor fi probabil folosite ca rute de echilibrare după ce Nord Stream 2 devine operaţional,” a apreciat Dmitry Marinchenko, director în cadrul Fitch.

Sâmbătă, Gazprom a dat asigurări că îndeplineşte deplin solicitările clienţilor săi din Europa, iar „fluctuaţiile înregistrate la cererea de gaze ruseşti depind de necesităţile actuale ale cumpărătorilor”.

Cererea de gaze naturale a crescut pe măsură ce revenirea economiei din pandemie a condus la stocuri mai mici de gaze şi la o competiţie acerbă pentru livrări din partea cumpărătorilor asiatici. De exemplu, China vrea să cumpere cantităţi mai mai de gaze lichefiate, chiar dacă preţurile sunt la un nivel record, înaintea debutului sezonului de iarnă.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia este pregătită pentru „al doilea război rece” cu SUA – oficial rus
Rusia este pregătită pentru „al doilea război rece” cu SUA – oficial rus
Rusia trebuie să se pregătească pentru o confruntare lungă cu SUA şi a trimis avertismente în mod repetat Washingtonului cu privire la criza din relaţiile dintre cele două state, a declarat......
Construcții Erbașu va construi stadioanele „Gheorghe Hagi” din Constanța și „Nicolae Dobrin” din Pitești
Construcții Erbașu va construi stadioanele „Gheorghe Hagi” din Constanța și „Nicolae Dobrin” ...
Compania Construcții Erbașu a anunțat semnarea contractelor de proiectare și execuție pentru 𝐒𝐭𝐚𝐝𝐢𝐨𝐧𝐮𝐥 ...
Acum avem prea mult: România exportă mai mult de un sfert din producția națională de gaze, azi
Acum avem prea mult: România exportă mai mult de un sfert din producția națională de gaze, azi
Datele operatorului rețelei naționale de transport a gazelor, Transgaz, de la miezul zilei arată că, azi, România exportă ...
RetuRO a deschis în Prahova al șaptelea centru de numărare și sortare a ambalajelor cu garanție
RetuRO a deschis în Prahova al șaptelea centru de numărare și sortare a ambalajelor cu garanție
RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a deschis al șaptelea centru regional de numărare și sortare ...