În total, cele 25 de orașe asigură din bugetele proprii, în trimestrul patru al acestui an și în primul trimestru al anului viitor, 1,23 miliarde de lei pentru subvenționarea parțială a prețului energiei termice plătite de populație. Confruntați însă cu o creștere masivă a costului energiei termice, din cauza scumpirii gazului și a creșterii certificatelor de emisii, primarii au cerut Guvernului sume suplimentare, pentru a putea majora subvenția acordată și a nu transfera pe umerii populației toată scumpirea.
În total, sumele cerute de cele 25 de orașe se ridică la 1,56 miliarde de lei, bani cu care, alături de cele 1,23 miliarde plătite din bugetele proprii, primăriile să subvenționeze sistemele de termoficare în această iarnă.
Așadar, în total aproape 2,8 miliarde de lei, subvenție totală asta dacă, desigur, Guvernul va fi de acord să transfere acești bani, însă premierul interimat Florin Cîțu a dat semnale că va ajuta municipalitățile. Adic[ peste jumătate de miliard de euro, doar pentru această iarnă.
În total, în cele 25 de orașe care cer bani de la Guvern sunt racordate la rețelele de termoficare urbană circa 1,01 milioane de apartamente (mai mult de jumătate sunt în București), 11.000 de firme și aproape 2.500 de instituții publice.
Citește și:
Ponderea sprijinului cerut de la centru în totalul subvențiilor variază de la un oraș la altul. Astfel, dacă în București municipalitatea pune de la ea 735 de milioane de lei și mai cere de la Guvern 368 de milioane de lei, în Timișoara, de exemplu, oraș care s-a confruntat recent cu o criză la nivel local din cauza insolvenței societății de acolo și a sistării livrării de gaze, proporția este inversă. Acolo, primăria alocă 68,5 milioane de lei, dar cere de la Guvern 297 de milioane de lei.
Puteți vedea mai jos scrisoarea Asociației Municipiilor către Guvern, cu sumele cerute de fiecare oraș de la Guvern și cu sumele pe care le pune fiecare oraș la dispoziție din fondurile proprii.
Adresa Asociației Municipiilor din România