Părţile interesate din domeniu, ONG-uri, reprezentanţi guvernamentali şi funcţionari ai UE vor încerca să identifice soluţii în ceea ce priveşte combaterea poluării aerului, cum ar fi modul de a garanta calitatea aerului în contextul creşterii producţiei de energie şi industriale, al intensificării traficului rutier şi urbanizării, al arderii combustibililor fosili şi al schimbărilor climatice, informează un comunicat al Comisiei Europene (CE) dat publicităţii la Bruxelles.
‘Poluarea aerului nu este mereu vizibilă, dar efectele sale sunt foarte reale. Atunci când calitatea aerului este proastă, plătim scump. Se pierd vieţi omeneşti, costurile medicale sunt ridicate şi se irosesc zile lucrătoare din cauza bolilor. Săptămâna verde oferă o platformă importantă în cadrul căreia factorii de decizie politică, reprezentanţii comunităţilor locale şi ai ONG-urilor, ai autorităţilor publice şi ai întreprinderilor pot face schimb de idei privind modul de ameliorare a aerului pe care îl respirăm. Suntem întotdeauna deschişi pentru sugestii cu privire la modul în care să îmbunătăţim legislaţia actuală’, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, în cadrul unei conferinţe de presă.
Diferite organizaţii şi firme îşi vor prezenta în cadrul conferinţei cele mai bune practici la o expoziţie cu 40 de standuri şi vor fi organizate numeroase evenimente secundare care vor include o expoziţie în aer liber de vehicule alimentate cu carburanţi alternativi şi conduceri de probă ale automobilelor electrice. De asemenea, în cadrul Săptămânii verzi va avea loc şi ceremonia de decernare a premiilor Best LIFE Nature şi Best LIFE Environment.
Comisarul Janez Potocnik a declarat 2013 ‘Anul Aerului’, în contextul în care în cursul acestui an se revizuieşte cadrul actual de politică al CE în ceea ce priveşte aerul, o atenţie deosebită fiind acordată găsirii de soluţii pentru ameliorarea calităţii aerului. În pofida progreselor semnificative înregistrate în ultimii ani, câteva standarde de calitate a aerului sunt încă depăşite cu mult în majoritatea zonelor cu mare densitate de populaţie din UE, în special din cauza unor poluanţi precum pulberile în suspensie, ozonul troposferic şi dioxidul de azot, apreciază CE.
Rezultatele analizei din toamnă vor fi o strategie revizuită pentru politica UE privind aerul, inclusiv obiective noi sau confirmate pentru 2020 şi ulterior, împreună cu o listă a principalelor iniţiative şi instrumente pentru atingerea acestor obiective.
A treisprezecea ediţie a Săptămânii verzi, cea mai importantă conferinţă anuală privind politica europeană de mediu, va avea loc între 4 şi 7 iunie, iar printre participanţi se vor afla, pe lângă comisarul european pentru mediu, ministrul polonez al mediului, Marcin Korolec, numeroşi eurodeputaţi, miniştri regionali şi şefi ai unor agenţii de profil din Mexic, Spania şi Italia, primari şi viceprimari din Olanda şi Suedia, reprezentanţi ai unor instituţii internaţionale, precum Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).