Discuţiile privind decizia de funzionare Cosmote-Romtelecom sunt în desfăşurare

Acţionarii celor doi operatori de telecomunicaţii şi Guvernul României au început discuţiile referitoare la fuziunea companiilor controlate de grupul grecesc OTE.
Economica.net - mie, 05 iun. 2013, 08:14
Discuţiile privind decizia de funzionare Cosmote-Romtelecom sunt în desfăşurare

„Din punct de vedere economic şi logic este un pas normal fuziunea celor doua companii. Din punct de vedere al clienţilor ai nevoie de o entitate care sa ofere produse de la A la Z., sa existe o singură factură. Ambele părţi sunt în discuţii constructive pentru fuziunea companiilor, iar acest lucru dureaza ceva vreme.  O vad ca o oportuntate pentru acţionari . S-au purtat discutii între Deurtsche Telekom, OTE şi Guvernul Romaniei asupra acestui proces şi suntem la începutul lui. Eu sper ca lucrurile sa se desfăşoare repede pentru ca şi angajaţii să ştie în ce direcţie o va lua compania”, a declarat Nikolai Beckers, CEO al Cosmote şi Romtelecom.

Beckers, fost director general al T-Systems Franţa, divizie a Deutsche Telekom, a preluat conducerea Romtelecom şi Cosmote România de la 1 aprilie, înlocuindu-l pe Stefanos Theocharopoulos, care ocupa aceste poziţii din ianuarie 2008, respectiv iulie 2011.

Cu afaceri anuale de peste un miliard de euro şi peste 10 milioane de clienţi, Romtelecom şi Cosmote România sunt controlate de grupul elen OTE, al cărui acţionar majoritar este gigantul german Deutsche Telekom (DT).

La Romtelecom, OTE International Investments (Grecia) deţine 54,01% din capitalul social, iar Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) – 45,99%.

În cazul operatorului de telefonie mobilă, acţionarii sunt Cosmote Mobile Telecommunications (Grecia) – 70% şi Romtelecom – 30%.

Anul trecut, veniturile Romtelecom au scăzut cu 5,4%, la 619,6 milioane euro, în principal ca urmare a reducerii tarifelor de interconectare, însă declinul a încetinit de la rata de 8,6% înregistrată în 2011, iar profitul EBITDA a crescut cu 39,5% în 2012, de la 119,1 milioane euro la 166,1 milioane euro, pe fondul reducerii costurilor.

Cosmote România a înregistrat în 2012 venituri de 462,8 milioane euro, în scădere uşoară de la nivelul de 468,2 milioane euro din 2011, în timp ce profitul operaţional al companiei a urcat cu 19,4%, la 119,5 milioane euro. Cota de piaţă a Cosmote România la sfârşitul anului era de 24,5%.

„Din perspectiva mea, logica economică a fuziunii celor două companii este evidentă. Am discutat de convergenţa serviciilor fix-mobil, care acum vine de la doi operatori. Este normal să le unim şi juridic, nu numai operaţional, pentru a avea un proces de business fluent, fără nicio întrerupere. Este mai bine cu o singură factură, un singur call-center, o singură reţea de magazine, un marketing unitar”, a arătat Beckers.

El a adăugat că discuţiile dintre acţionarii celor doi operatori sunt la început şi că procesul nu se va încheia în perioada imediat următoare.

„Acest proces are nevoie de timp, fiecare parte are obiectivele ei, rezonabile de altfel. O soluţie optimă sunt sigur că va fi găsită. Cred că ambii acţionari vor vedea că fuziunea va aduce plusvaloare. Discuţiile sunt la început. Nu există un termen limită cu privire la finalizarea negocierilor. Sper să se încheie cât mai repede acest proces, al cărui final trebuie să fie limpede, transparent, pentru ca toată lumea să înţeleagă spre ce ne îndreptăm”, a mai spus şeful celor doi operatori.

El a apreciat ca prematură discuţia privind eventualele schimbări care ar putea avea loc în echipele manageriale din cadrul celor doi operatori.

„Sunt impresionat pozitiv de ambele echipe, sunt foarte bune şi bine pregătite, experimentate. Este prematur să discutăm acest aspect. Ele au făcut o treaba foarte buna în trecut. Pe de altă parte, strategia viitoare a operatorilor va lua în calcul şi opiniile celor din celelalte paliere manageriale, ale salariaţilor, vom ţine cont şi de părerile lor”, a spus Beckers, al cărui mandat la conducerea celor doi operatori este la „latitudinea acţionarilor”.

El a mai spus că prioritatea mandatului său este dezvoltarea celor doi operatori, care au mari perspective pe piaţa românească.

„Pentru beneficiul imediat al clienţilor, precum şi pentru beneficiul pe termen lung al acţionarilor, investiţiile noastre în România vor continua în tehnologia 4G, pe segmentul mobil, în segmentul de Internet fix de bandă largă şi în conţinut TV”, a afirmat Beckers.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...