Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) a transmis miercuri un comunicat prin care îşi exprimă nemulţumirea faţă de decizia Executivului de a aproba ordonanţa de urgenţă care modifică Legea 220/2008 şi avertizează că efectele acesteia ar putea fi grave pentru economia românească.
„De asemenea, trebuie precizat că modificarea legislaţiei care reglementează domeniul energetic nu se poate face printr-un OUG, prin urmare ordonanţa aprobată în cadrul şedinţei săptămânale de guvern din data de 4 iunie ar putea fi ilegală, încălcând totodată directive europene din domeniu. Drept urmare, membrii RWEA se vor adresa instituţiilor europene şi ale statului român competente pentru a clarifica acest aspect. În funcţie de propriile raţiuni de business, vor decide individual, dacă vor iniţia procese împotriva statului român în instanţele internaţionale”, se arată în comunicatul asociaţiei.
Guvernul a decis ca, din 1 iulie, să fie amânată acordarea unei părţi din certificatele verzi către investitorii în microhidrocentrale, centrale eoliene şi fotovoltaice, măsura urmând să fie valabilă până în martie 2017, pentru centralele hidro şi solare, şi până în 2018, pentru centralele eoliene.
Amânarea a fost decisă prin ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de marţi.
În proiectul iniţial, amânarea certificatelor pentru producătorii de energie în panouri fotovoltaice şi cei în microhidrocentrale era calculată până la 1 ianuarie 2017. Pentru producătorii de energie eoliană era prevăzut acelaşi termen, respectiv 1 ianuarie 2018.
Ordonanţa de urgenţă modifică şi completează Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.
Potrivit RWEA, în urma acestei decizii investitorii în proiectele eoliene pot pierde sute de milioane de euro, „lucru pe care nu-l vor accepta prea uşor”, întrucât au făcut investiţii pe baza unei legislaţii în vigoare.
„Vestea foarte tristă este aceea că, în cazul în care statul pierde litigiile cu investitorii, pagubele sunt plătite de la bugetul de stat, mai exact, fiecare cetăţean ajunge să plătească pentru greşelile clasei politice”, a declarat Ionel David, preşedintele asociaţiei, citat în comunicat.
În opinia producătorilor şi dezvoltatorilor de energie eoliană, aprobarea în astfel de condiţii a unei ordonanţe afectează nu doar sectorul cu cel mai dinamic avans economic din ultimii doi ani, ci şi pe cel bancar, în măsura în care majoritatea acestor proiecte au nevoie de capital consistent pentru a fi dezvoltate. Mai mult, această atitudine a Executivului creează un precedent periculos în ceea ce priveşte stabilitatea legislativă din România.
„Suntem consternaţi că guvernul nu a ţinut cont de nici o sugestie a industriei, deşi din recentele declaraţii făcute de primul ministru reieşea că urma să se discute cu industria. În fapt nu a vut loc nici o negociere, deşi a acest lucru a fost solicitat în repetate rânduri de asociaţia noastră. Privim cu uluire afirmaţiile prin care se justifică elaborarea acestui act prin îngrijorarea guvernului faţă de creşterea preţului energiei electrice cu 38% în Europa”, mai spun reprezentanţii RWEA.
RWEA susţine că în România în primele luni ale acestui an, preţul energiei la bursă nu a crescut, ci dimpotrivă, a scăzut cu 40% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.
„Ne întrebăm dacă guvernul român este chemat să rezolve problemele Uniunii Europene în condiţiile în care are suficient de multe probleme de rezolvat aici, în România. Această intervenţie a guvernului român dă încă o dată dreptate afirmaţiilor comisarului european pentru Energie, Guenther Oettinger, potrivit căruia România este un stat neguvernabil”, a mai spus David.
Potrivit noii ordonanțe, începând cu data de 1 iulie 2013, va fi amânată acordarea unui certificat verde pentru fiecare 1 MWh produs de centralele eoliene, urmând ca recuperarea acestuia să se facă – de o manieră incertă – începând cu data de 1 ianuarie 2018; sunt precizate totodată o serie de alte elemente care afectează planurile de afaceri ale operatorilor din domeniu.