„Nu am discutat despre ministere sau despre funcţia de premier. Am discutat despre programul de guvernare şi un calendar pentru zilele următoare. Încercăm să avem cât mai repede un guvern stabil. (…) Este o discuţie pentru extinderea numărului de ministere (…) până la maxim 20”, a spus Cîţu, la Palatul Parlamentului.
Întrebat dacă PSD ar putea avea mai multe ministere decât PNL, el a răspuns: „Când vom ajunge la momentul în care se vor împărţi ministere vom discuta. În acest moment doar am discutat despre posibilitatea de a creşte numărul de ministere la 20. (…) Vom vedea în funcţie şi de ministere că de multe ori este o discuţie şi cine are premierul poate să aibă mai puţine ministere şi aşa mai departe. Deci, se poate discuta”.
Potrivit lui Cîţu, UDMR ar putea rămâne cu cele trei portofolii. Întrebat în acest sens, Cîţu a spus: „Cred că da”.
„A fost o discuţie bună”, a susţinut Florin Cîţu.
Actualul premier a mai spus că discuţiile cu PSD, UDMR şi minorităţile naţionale au vizat calendarul referitor la programul de guvernare, precizând că miercuri se vor aborda punctele importante pe partea economică şi socială.
„A fost o primă discuţie în format alături de PSD, UDMR şi minorităţi şi am discutat despre un calendar în care vom discuta despre programul de guvernare. Mâine vom începe cu punctele importante pe partea economică şi socială şi, după aceea, mergem mai departe”, a afirmat Cîţu, la Parlament.
El a menţionat că susţine orice majorare de venituri dacă economia o permite.
„Sunt de acord cu orice majorare, aşa cum am fost şi până acum, noi am crescut pensiile şi salariile şi anul acesta, în funcţie de cât ne putem permite. Dacă există surse de finanţare pentru toate aceste programe, bineînţeles că ele se pot face, dacă nu, vom vedea ce poate să-şi permită economia”, a explicat premierul interimar.
Potrivit lui Cîţu, taxele nu vor fi majorate în perioada următoare.
„Discuţiile pe programul de guvernare încep mâine. Dar, de principiu, PNL a comunicat şi aseară care sunt elementele importante pentru noi şi, aici, lăsând la o parte cota unică sau alt tip de impozitare, nu vom creşte taxe în perioada următoare. Este ceea ce noi susţinem”, a spus liderul PNL.
El a arătat că impozitarea progresivă susţinută de PSD nu a fost pusă pe masa discuţiilor.
„În acest moment, am spus foarte clar că nu vrem să creştem taxe. Niciun sistem de impozitare care va duce la creşterea taxelor nu va putea să fie trecut”, a indicat Florin Cîţu.
Totodată, nu s-a discutat nici despre măsurile propuse de PSD cu privire la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
„Se vor discuta poate în viitor. Vom vedea ce se poate face. Problema este că la PNRR nu se poate modifica nimic pentru perioadă foarte lungă de timp. Acolo putem să discutăm, dar nu se poate face nimic”, a susţinut prim-ministrul interimar.
Întrebat dacă se poate discuta despre modul de alocare a fondurilor din PNRR către potenţialii beneficiari, el a răspuns: „PNRR a fost aprobat într-o formă. Nu se poate rediscuta în acest moment”.
Pe de altă parte, după negocierile pentru formarea majorității guvernamentale, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că
social-democraţii au ajuns la concluzia că România nu poate rămâne ultima ţară europeană cu cotă unică de impozitare.
Întrebat la Palatul Parlamentului cum ar putea arăta rediscutarea cotei unice şi o impozitare progresivă şi dacă PNL este de acord cu toate acestea, Ciolacu a spus: „Ar arăta cum arată restul Europei, în toate ţările civilizate şi cu economii mai dezvoltate decât România. Mai sunt patru state care au rămas la cota unică în Europa. Am spus foarte clar că despre cota unică şi înlocuirea cotei unice ar trebui să fie un program comun pe care să îl discutăm la anul pentru formarea bugetului din anul următor. (…) Momentan am ajuns la concluzia că nu putem rămâne ultima ţară europeană cu cotă unică. Este concluzia PSD”.
El a menţionat că în România trebuie, de asemenea, să se revină „la impozitarea marilor averi”.