” Am avut o acțiune care a vizat anumiți intermediari care vând asigurări de garanții emise de asigurători în baza FOS (nr: Freedom of Service). Nu e nimic anormal în ceea ce fac, normele europene permițând această activitate, însă trebuie să ne asigurăm că își informează corect clienții. Este foarte important de știut, de exemplu, că cei care vând pe FOS nu cotizează la FGA, deci clienții sau păgubiții lor nu ar fi despăgubiți de FGA în caz de faliment. În cazul unuia dintre brokerii vizați am găsit unele probleme în privința informării. Suntem în analiză și vom lua o decizie”, a declarat Valentin Ionescu.
Economica a aflat și firma care și-a crescut masiv expunerea pe asigurări de garanții în România și brokerul la care face referire directorul din ASF. Este vorba despre bulgarii de la LevIns, societate de asigurări de top în zona RCA la sud de Dunăre și de singurul intermediar de asigurări listat din România, Transilvania Broker(TBK) . Menționăm că, din datele și documentele studiate de Economica reiese că TBK are un formular standard pe care trebuie să îl semneze toți clienții care merg pe relația cu LevIns și care conține formularea explicită: ” LevIns desfășoară activitate în România în baza libertății de presta servicii (FOS), nefiind autorizată de ASF România. LevIns este supravegheată de ASF Bulgaria și nu contribuie la FGA„. Totuși, nu cunoaștem nici dacă TBK folosea acest formular la momentul controlului desfășurat de ASF și nici care sunt celelalte detalii ale acțiunii anunțate de directorul Valentin Ionescu.
Economica a explicat pe larg ce înseamnă activitatea unei societăți în baza FOS sau FOE (Freedom of Establishment) și care sunt riscurile la care clienții și beneficiarii polițelor emise de acestea se expun, în contextul în care anunțam că mai multe astfel de firme vor să intre pe piața RCA locală, tot după falimentul City Insurance.
Tot Economica.net a arătat de ce zona pe care dorește să intre acum puternic LevIns este una extrem de sensibilă. Asigurările de garanții, folosite de constructori din postura de cea mai ieftină metodă pentru a își garanta lucrările executate în relația cu statul, presupun expuneri extrem de mari, deși frecvența daunelor este în general mică. Arătam că CNAIR, principalul beneficiar al acestui tip de asigurări din România, are în acest moment de încasat 30 de milioane de euro în baza unor polițe emise de City Insurance pentru antreprenori care nu au reușit să își respecte obligațiile în construcția unor drumuri. În total, City își asumase garanții de circa 1 miliard de lei doar în relația cu antreprenori care lucrau cu CNAIR. Peste 6 miliarde de lei este valoarea totală a garanțiilor asumate de City Insurance în relația cu toți beneficiarii din România, în proporție covârșitoare Companii, Autorități și structuri locale ale statului (primării, CJ-uri etc).
Locul gol lăsat de City în această zonă este imens, având în vedere că ajunsese să controleze circa 80% din toate garanțiile emise pentru lucrări din România, iar o supraveghere atentă a condițiilor în care acest gol va fi acoperit pare necesară.
De altfel, după cum tot Economica nota, ASF a și lansat în dezbatere o normă care modifică condițiile de asigurare pe această linie, tocmai pentru a evita viitoare probleme de genul celor create de City Insurance.
În lipsa acestor produse, zeci de mii de firme de construcții vor fi nevoite să apeleze la modalități mai costisitoare de garantare a lucrărilor cu statul, iar unele dintre ele ar ajunge în situația de a nu mai putea susține un asemenea efort financiar. De partea cealaltă, mai ales autoritățile locale mici vor avea probleme în găsirea unor firme care să ducă la capăt în condiții legale lucrările pe care le fac.
Atunci când se gândește la firme de asigurare din Bulgaria, mintea oricărui român va fugi către Euroins. Totuși, în ciuda problemelor cu plata daunelor pe care le-a avut constant și încă le are și în ciuda dificultății cu care pune în aplicare impunerile ASF, firma care a devenit lider în RCA după falimentul City Insurance nu se poate compara cu alți asigurători de peste Dunăre care încearcă să crească pe piața de aici. Aceasta în primul rând pentru că Euroins România este o firmă românească, înregistrată în România, suprvegheată de ASF și cotizantă la FGA, chiar dacă are acționar bulgar. Deci în primul rând autoritățile de aici o pot supraveghea în propriile condiții, mult mai dure decât cele impuse de Autoritatea din Bulgaria care este cunoscută pentru orientarea cu precădere către menținerea în viață a firmelor de asigurare, chiar la limita sau sub limita condițiilor de solvabilitate, decât către măsuri de protecție a păgubiților sau consumatorilor. În al doilea rând, păgubiții Euroins își vor lua banii de la FGA, în caz de faliment. În al treilea rând, Euroins este o companie cu activități diverse în mai multe țări ale Europei, ceea ce nu este cazul la LevIns, care se bazează pe RCA vândut în Bulgaria.
Tot pe RCA în relația cu România se baza și o altă firmă bulgărească, DallBogg. Înainte de a cere să intre direct pe piața locală, bulgarii au fost cei care au asigurat mașinile înmatriculate de români la sud de Dunăre, pentru costurile mai mici. Numai că, așa cum puteți citi aici, șoferii români aveau doar impresia că sunt asigurați, deoarece DallBogg denunța polițele uneori doar la câteva zile după ce le-a emis, în baza unor interpretări speciale ale regulilor în domeniu. În acest fel, nu doar că în caz că provocau daune șoferii erau buni de plată, dar ei riscau și amenzi, în condițiile în care mașina nu avea defapt RCA.
Nici când au început demersurile pentru a intra în România, lucrurile nu au mers mult mai bine. Deși a obținut avizul formal al ASF și este chiar membră a Biroului Asigurătorilor de Vehicule (BAAR)- cele două entități fiind legate practic de mâini de normele europene- DallBogg nu a mai ajuns să vândă RCA în România pentru că pur și simplu a încercat să își înșele toți partenerii cu care făcuse înțelegeri în România, de la brokeri la regularizatori de daune. AICI mai multe detalii despre situație.
Dimensiunile LevIns și presa de care beneficiază în Bulgaria nu arată că ar avea comportamente similare cu cele ale DallBogg, însă semne de întrebare existaă. Firma a vrut să intre de mai multă vreme pe piața locală, anunțând cu tam tam proiecte mari în zona RCA. Ba chiar a încercat să recruteze oameni cu experiență în domeniu de pe piața locală și a început vânzarea unor produse de nișă cum ar fi asigurarea cyber. AICI despre primele încercări al LevIns.
Apoi, timp de circa 3 ani s-a așternut practic tăcerea, până în preajma și mai ales după falimentul City Insurance, când LevIns a prins iar viață. Conform informațiilor noastre, compania și-a luat angajați de la City Insurance, printre care executivi din eșalonul imediat inferior Directoratului, persoane cu multe relații în zona brokerilor. Rămâne de văzut cum va evolua firma în următoarea perioadă.